Η Sumitomo οδηγεί την αποθήκευση ενέργειας στην Ιαπωνία με φιλόδοξο σχέδιο για 500 MW

Η Sumitomo Corp., ένας κολοσσός του εμπορίου στην Ιαπωνία, αναλαμβάνει πρωτοποριακό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας, θέτοντας ως στόχο την εγκατάσταση 500 ή περισσότερων μεγαβάτ (MW) συσσωρευτών ενέργειας έως τις αρχές του 2031. Προς το παρόν, η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης της εταιρείας ανέρχεται μόλις στα 9 MW. Αυτή η σημαντική αύξηση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διακυμάνσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Καθώς η Ιαπωνία, μια χώρα με περιορισμένους πόρους, επεκτείνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να επιτύχει τους στόχους της για απολιγνιτοποίηση και να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια, η χρήση συσσωρευτών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να αμβλύνει τις διακυμάνσεις στην ηλεκτροδότηση που προκαλούν η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Η πρωτοβουλία της Sumitomo για την αποθήκευση ενέργειας εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του ιαπωνικού εμπορικού οίκου να ενισχύσει τις δραστηριότητές του στον τομέα του μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας. “Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση και την απολιγνιτοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας μεγάλων συσσωρευτών ενέργειας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Shigenobu Hamada, επικεφαλής της μονάδας αποθήκευσης ενέργειας της Sumitomo.

“Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε μια ανταγωνιστική επιχείρηση αποθήκευσης ενέργειας αξιοποιώντας τα αποκλειστικά συστήματα λειτουργίας μας”, ανέφερε την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η Sumitomo εξετάζει επίσης επενδύσεις σε αυτήν την αγορά και στο εξωτερικό.

Η Sumitomo αναμένει η τοπική χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας της Ιαπωνίας να αυξηθεί από 2 γιγαβατώρες (GWh) το 2023 σε 40 GWh έως το 2030, ενώ η παγκόσμια χωρητικότητα αναμένεται να επεκταθεί από 190 GWh σε 2.206 GWh.

Η αποθήκευση ενέργειας παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως, με πρωτοπόρες τις αγορές της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η Ιαπωνία υστερεί λόγω των μικρότερων διαφορών τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους φορείς ανάπτυξης αποθήκευσης να αποκομίσουν κέρδη.

Ωστόσο, η ιαπωνική αγορά αναμένεται να ανακάμψει χάρη στην κρατική στήριξη και στις θεσμικές αλλαγές, όπως η ανάπτυξη μιας αγοράς για τη ρύθμιση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Sumitomo έχει μέχρι στιγμής εγκαταστήσει τρεις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας 6 MW στο Chitose, στο βόρειο νησί Hokkaido, κοντά στο σημείο όπου ο κατασκευαστής τσιπ Rapidus σχεδιάζει να χτίσει ένα εργοστάσιο. Η εμπορική εταιρεία σκοπεύει να επιλέξει κατάλληλες τοποθεσίες από δυνητικές τοποθεσίες με συνολική χωρητικότητα 1.700 MW για την προσθήκη συσσωρευτών ενέργειας.

Στην Ιαπωνία, καθώς η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επεκτείνεται, οι έλεγχοι παραγωγής από τα δίκτυα κοινής ωφέλειας για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας έχουν γίνει συχνότεροι σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την απώλεια δυνητικής καθαρής ενέργειας που θα μπορούσε αλλιώς να αξιοποιηθεί.

Η Sumitomo ηγείται της προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, επενδύοντας σημαντικά στην αποθήκευση ενέργειας. Η φιλόδοξη στρατηγική της εταιρείας για την εγκατάσταση 500 MW συσσωρευτών ενέργειας έως το 2031 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου και αξιόπιστου ενεργειακού μέλλοντος για την Ιαπωνία.

Η πρωτοποριακή δράση της Sumitomo στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να ηγηθούν της μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η φιλοδοξία και η δέσμευση της εταιρείας για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων ενέργειας αποτελούν πηγή έμπνευσης για άλλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Comments are closed.