Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

της Ελευθερίας Εμφιετζή
Νοσηλεύτρια, MSc Λειτουργός Δημόσιας Υγείας
Μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Θόρυβο
Γραμματέας Δ.Σ. UECNA (Πανευρωπαϊκή Οργάνωση Πολιτών κατά των Αεροναυτικών Οχλήσεων)
EU Climate Pact Ambassador 

Μολονότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ορατή ως απειλή, έρευνες & αναλύσεις διεθνώς αποδεικνύουν τη σύνδεσή της με δυσμενείς επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία, λόγω φυσικών καταστροφών, μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται η θερμοκρασία και μαζί οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτή, όπως αλλεργίες, αυτοάνοσα & αναπνευστικά νοσήματα. Από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλάζουν οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Απειλείται σοβαρά η ψυχική σταθερότητα, αυξάνονται τα ποσοστά αυτοκτονιών, η εγκληματικότητα και η βία. Οι υγειονομικές επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμών όπως ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία & προϋπάρχοντα ζητήματα υγείας, παιδιά, άποροι και γυναίκες, ιδίως οι έγκυες. Ο βαθμός επηρεασμού της υγείας των πληθυσμών ποικίλλει, ανάλογα με το πού και πώς ζουν οι άνθρωποι.

Η κλιματική αλλαγή έχει οικονομικο-πολιτικές προεκτάσεις, διευρύνει τις υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες, επηρεάζοντας έμμεσα και την ασφάλεια. Η μείωση των βροχοπτώσεων και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, αναμένεται να προκαλέσουν έλλειψη πόσιμου νερού. Η λειψυδρία και η υποβάθμιση του εδάφους οδηγούν σε ερημοποίηση, μείωση παραγωγής τροφίμων και αύξηση της τιμής τους. Η επισιτιστική αυτή κρίση και ανασφάλεια σε συνδυασμό με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας & τις πλημμύρες οδηγούν ήδη σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, αύξηση των εμφυλίων συρράξεων, επομένως σε διεθνή και περιφερειακή πολιτική αστάθεια.

Ο Π.Ο.Υ προβλέπει ότι μέχρι το 2030 το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού είτε δεν θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ή δεν θα είναι σε θέση να τις αντέξει οικονομικά. Συνεπώς, η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί πλέον να θεωρείται απλώς ένα περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό ζήτημα. Πλέον της ασφάλειας, η σημαντικότερη απόρροιά της είναι ότι θέτει σε κίνδυνο την προστασία και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας. Άρα, είναι αναγκαία η καλύτερη εκτίμηση της διάστασης του προβλήματος που αυτή συνιστά, τόσο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών, όσο και για την από κοινού δέσμευση για την αντιμετώπισή του.

__________________________________________________________________________________

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντονιστής του Συμφώνου στην Ελλάδα είναι ο οργανισμός ΙΝΖΕΒ. Για όποια πληροφορία σχετικά με το Σύμφωνο ή για κλιματικές δράσεις που θα σας ενδιέφερε να διοργανώσετε, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ομάδα Συντονισμού στο inzeb@inzeb.org ή στο τηλέφωνο 210 6394608.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next