Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Copernicus: Παγκόσμιος Συναγερμός, Η Kλιματική Aλλαγή τροφοδοτεί πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) παρακολουθεί τις εκπομπές καπνού και τις μετακινήσεις καπνού από πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2024. Οι περισσότερες πυρκαγιές καίνε στη Δημοκρατία της Σαχά της Ρωσίας, η οποία είχε βιώσει εκτεταμένες πυρκαγιές υψηλής έντασης το καλοκαίρι του 2021. Το σύνολο δεδομένων CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) δείχνει ότι οι εκπομπές άνθρακα από πυρκαγιές τον Ιούνιο είναι ήδη οι τρίτες υψηλότερες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πίσω από τις σημαντικές περιόδους πυρκαγιών του 2019 και του 2020.

Η περιοχή της Σαχά στην Αρκτική βιώνει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες επιφανειακού αέρα και ξηρότερες συνθήκες επιφάνειας από τις συνηθισμένες για την εποχή του χρόνου, παρέχοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές μετά την ανάφλεξη. Οι επιστήμονες της CAMS παρακολουθούν σημαντική αύξηση στην ημερήσια συνολική ισχύ ακτινοβολίας πυρκαγιάς (FRP), που υποδεικνύει την ένταση των πυρκαγιών και τις εκπομπές καπνού σε όλη την περιοχή.

Οι μηνιαίες εκπομπές συνολικού άνθρακα του Ιουνίου από τις πυρκαγιές, που εκτιμώνται από την CAMS από τις παρατηρήσεις FRP, είναι οι τρίτες υψηλότερες των τελευταίων δύο δεκαετιών, με 6,8 μεγατόνους άνθρακα, πίσω από τον Ιούνιο του 2020 και του 2019, οι οποίες κατέγραψαν 16,3 και 13,8 μεγατόνους άνθρακα αντίστοιχα.

Ο Mark Parrington, Ανώτερος Επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus, δηλώνει: «Στην παρακολούθηση των εκπομπών από πυρκαγιές που κάνουμε στην CAMS, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα υψηλά βόρεια γεωγραφικά πλάτη και στην Αρκτική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι εκπομπές από πυρκαγιές στην Αρκτική βρίσκονται σε αρκετά τυπικά επίπεδα για τα τελευταία τρία καλοκαίρια, αλλά παρατηρήσαμε τις πρόσφατες πυρκαγιές να αναπτύσσονται μετά από θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, παρόμοιες με τις εκτεταμένες πυρκαγιές του 2019 και του 2020. Αυτή είναι η τρίτη φορά από το 2019 που παρατηρούμε σημαντικές αρκτικές πυρκαγιές και δείχνει ότι αυτή η βορειοανατολική περιοχή της Αρκτικής έχει βιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ακραίες πυρκαγιές τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Οι αλλαγές στο αρκτικό κλίμα έχουν μεγάλη σημασία για όλους, καθώς επηρεάζουν το σύστημα της Γης στο σύνολό του. Με αυτό κατά νου, η CAMS συνεργάζεται με το Arctic Basecamp για τη μετατροπή των δεδομένων πυρκαγιάς σε σύστημα συναγερμού για αξιοσημείωτα κλιματικά γεγονότα στην Αρκτική.

Η Gail Whiteman, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και ιδρύτρια του Arctic Basecamp σχολιάζει: «Η Αρκτική είναι το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και οι αυξανόμενες πυρκαγιές στη Σιβηρία αποτελούν ένα σαφές σημάδι προειδοποίησης ότι αυτό το ζωτικής σημασίας σύστημα πλησιάζει σε επικίνδυνα κρίσιμα σημεία του κλίματος. Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί – η αλλαγή στην Αρκτική εντείνει τους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο για όλους μας. Αυτές οι πυρκαγιές αποτελούν μια κραυγή προειδοποίησης για άμεση δράση».

Εκτός από τις πυρκαγιές στην Αρκτική, η CAMS παρακολουθεί στενά την ένταση και τις εκπομπές από πυρκαγιές που καίνε στους υγρότοπους Pantanal, που βρίσκονται στη Βραζιλία, τη Βολιβία και την Παραγουάη. Στην βραζιλιάνικη επαρχία Mato Grosso do Sul (όπου βρίσκονται οι περισσότεροι υγρότοποι Pantanal), η ημερήσια συνολική FRP έχει ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο για αρκετές εβδομάδες και οι συνολικές εκπομπές άνθρακα για τον Μάιο και τον Ιούνιο είναι περισσότερες από διπλάσιες από τις προηγούμενες υψηλότερες τιμές στο σύνολο δεδομένων GFAS κατά τον Μάιο-Ιούνιο 2009. Οι συνολικές εκπομπές Μαΐου-Ιουνίου που εκτιμώνται είναι επίσης οι υψηλότερες των τελευταίων δύο δεκαετιών για τη Βολιβία και την Παραγουάη και οι υψηλότερες για τη Βραζιλία από το 2004.

Η επιστροφή των πυρκαγιών στον Αρκτικό Κύκλο το 2024, μαζί με τις ασυνήθιστα έντονες και εκτεταμένες πυρκαγιές σε άλλες περιοχές, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δραστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η CAMS, μέσω της παρακολούθησης και της ανάλυσης δεδομένων καπνού και πυρκαγιάς, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση πολιτικών και στην ανάπτυξη στρατηγικών μείωσης των εκπομπών και προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next