Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Copernicus: Ο Ιούνιος του 2024 σηματοδότησε τον δέκατο τρίτο συνεχόμενο μήνα με άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών σε ρεκόρ

Έκθεση Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus C3S για τον Ιούνιο του 2024

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσοπρόθεσμης Άνευσης (ECMWF) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρηματοδότηση από την ΕΕ, δημοσιεύει τακτικά μηνιαία δελτία κλίματος που αναφέρουν τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας του αέρα και της θάλασσας, την έκταση του θαλάσσιου πάγου και τις υδρολογικές μεταβλητές. Τα περισσότερα από τα ευρήματα που αναφέρονται βασίζονται στο σύνολο δεδομένων ανάλυσης ERA5, χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια μετρήσεων από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Ιούνιος 2024 – Επισημάνσεις για τη θερμοκρασία της επιφάνειας του αέρα και της θάλασσας:

Ο Ιούνιος του 2024 ήταν παγκοσμίως θερμότερος από οποιοδήποτε άλλο Ιούνιο στο αρχείο δεδομένων, με μέση θερμοκρασία επιφάνειας του αέρα ERA5 16,66°C, 0,67°C πάνω από τον μέσο όρο του Ιουνίου 1991-2020 και 0,14°C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2023.

Αυτός είναι ο δέκατος τρίτος μήνας στη σειρά που είναι ο θερμότερος στο αρχείο δεδομένων ERA5 για τον αντίστοιχο μήνα του έτους. Ενώ είναι ασυνήθιστο, παρόμοια σειρά μηνιαίων ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας συνέβη και το 2015/2016.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ERA5, ο μήνας ήταν 1,50°C πάνω από τον εκτιμώμενο μέσο όρο του Ιουνίου για την περίοδο 1850-1900, την καθορισμένη προ-βιομηχανική περίοδο αναφοράς, καθιστώντας τον δωδέκατο συνεχόμενο μήνα που φτάνει ή σπάει το όριο των 1,5°C.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Ιούλιος 2023 – Ιούνιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με 0,76°C πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020 και 1,64°C πάνω από τον μέσο όρο της προ-βιομηχανικής περιόδου 1850-1900.

Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης για τον Ιούνιο του 2024 ήταν 1,57°C πάνω από τον μέσο όρο του Ιουνίου 1991-2020, καθιστώντας τον μήνα τον δεύτερο θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία για την Ευρώπη (μαζί με άλλο έτος).

Οι ευρωπαϊκές θερμοκρασίες ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο στις νοτιοανατολικές περιοχές και την Τουρκία, αλλά κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο στη δυτική Ευρώπη, την Ισλανδία και τη βορειοδυτική Ρωσία.

Εκτός Ευρώπης, οι θερμοκρασίες ήταν πιο πάνω από το μέσο όρο στον ανατολικό Καναδά, στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στη βόρεια Σιβηρία, στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική και στη δυτική Ανταρκτική.

Οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μέσο όρο στον ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό, υποδεικνύοντας μια αναπτυσσόμενη La Niña, αλλά οι θερμοκρασίες του αέρα πάνω από τον ωκεανό παρέμειναν σε ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο σε πολλές περιοχές.

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) για τον Ιούνιο του 2024 πάνω από 60°S–60°N ήταν 20,85°C, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για τον μήνα.

Αυτός είναι ο δέκατος πέμπτος συνεχόμενος μήνας που ο SST ήταν ο θερμότερος στο αρχείο δεδομένων ERA5 για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.

Τα σύνολα δεδομένων εκτός του ERA5 ενδέχεται να μην επιβεβαιώνουν τη σειρά 12 μηνών που επισημαίνεται εδώ, λόγω των σχετικά μικρών περιθωρίων πάνω από 1,5°C των παγκόσμιων θερμοκρασιών ERA5 για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2023, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024 και τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων συνόλων δεδομένων. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι τα όρια 1,5⁰C και 2⁰C που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού είναι στόχοι για τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη σε μια περίοδο είκοσι ή τριάντα ετών.

Σύμφωνα με τον Carlo Buontempo, Διευθυντή της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S): “Ο Ιούνιος σηματοδοτεί τον 13ο συνεχόμενο μήνα παγκόσμιων θερμοκρασιών που σπάνε ρεκόρ και τον 12ο στη σειρά πάνω από 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική. Αυτό είναι περισσότερο παρά μια στατιστική παραδοξότητα και υπογραμμίζει μια μεγάλη και συνεχή αλλαγή στο κλίμα μας σταματήστε να προσθέτετε GHG στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς».

Ιούνιος 2024 Υδρολογικά σημεία:

Ο Ιούνιος του 2024 ήταν υγρότερος από το μέσο όρο στην Ισλανδία, κεντρική και μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, με ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλούν πλημμύρες σε περιοχές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Ο μήνας ήταν ξηρότερος από το μέσο όρο στην Ιρλανδία, το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Φεννοσκανδία, τη νότια Ιταλία και μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Εκτός Ευρώπης, τον Ιούνιο του 2024, ήταν υγρότερος από το μέσο όρο σε τμήματα της Βόρειας Αμερικής, με μια σειρά από καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικού τυφώνα Beryl. Ήταν υγρότερος από το μέσο όρο και στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Ασία, την ακρότατη Νότια Αφρική, περιοχές της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής.

Ξηρότερες από το μέσο όρο συνθήκες παρατηρήθηκαν σε όλη τη Βόρεια Αμερική, σε διάφορες περιοχές της Ασίας και στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής. Σφοδρές πυρκαγιές ξέσπασαν στη βορειοανατολική Ρωσία και στη κεντρική Νότια Αμερική.

Σημεία θαλάσσιου πάγου:

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική ήταν 3% κάτω από το μέσο όρο, κοντά στις τιμές που παρατηρήθηκαν τα περισσότερα χρόνια από το 2010.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική ήταν 12% κάτω από το μέσο όρο, η δεύτερη χαμηλότερη έκταση για τον Ιούνιο στο αρχείο δεδομένων δορυφόρου, πίσω από την χαμηλότερη τιμή Ιουνίου -16% που παρατηρήθηκε το 2023.

Ο Ιούνιος του 2024 σηματοδότησε τον δέκατο τρίτο συνεχόμενο μήνα με άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών σε ρεκόρ, και τον δωδέκατο συνεχόμενο μήνα πάνω από 1,5°C σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Αυτό αποτελεί περισσότερο από μια στατιστική ιδιαιτερότητα και υπογραμμίζει μια μεγάλη και συνεχιζόμενη μετατόπιση στο κλίμα μας. Ακόμα κι αν αυτή η συγκεκριμένη σειρά ακραίων φαινομένων λήξει κάποια στιγμή, οφείλουμε να δούμε νέα ρεκόρ να σπάνε καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται. Αυτό είναι αναπόφευκτο, εάν δεν σταματήσουμε να προσθέτουμε αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς.
T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next