Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ενότητα και Δράση: Η «Πρωτοβουλία 21» ενώνει της επιχειρηματικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης

Ξεκινώντας από την ευαισθητοποίηση, η Πρωτοβουλία 21 έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων με απτά αποτελέσματα

Η σκιά της κλιματικής αλλαγής απλώνεται βαριά πάνω από την Ελλάδα, φέρνοντας μαζί της ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν τόσο τους πολίτες όσο και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Απέναντι σε αυτή την απειλή, η Ελλάδα οφείλει να ηγηθεί, θέτοντας ως βασική φιλοδοξία της την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Πρωτοβουλία 21» αναδύεται ως φάρος ελπίδας, αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα ενότητας και δράσης. Δημιουργημένη το 2018, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η Πρωτοβουλία 21 συγκεντρώνει δυνάμεις από τα σημαντικότερα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα.

Στην Πρωτοβουλία 21 συμμετέχουν: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς 1. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.

Ξεκινώντας από την ευαισθητοποίηση, η Πρωτοβουλία 21 έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων με απτά αποτελέσματα. Η συνεργασία με πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ελλάδα, διαμορφώνει ένα δίκτυο γνώσης και δράσης που αγγίζει ζωτικά ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

  • Εκπαίδευση: Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης από νεαρή ηλικία αποτελεί θεμέλιο λίθο για ένα βιώσιμο μέλλον.
  • Κλιματική αλλαγή και υγεία: Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του πληθυσμού είναι άκρως απαραίτητη.
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία.
  • Θάλασσα: Η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η αειφορική διαχείριση των θαλάσσιων πόρων διασφαλίζουν ένα υγιές μέλλον.
  • Επισιτιστική ανασφάλεια: Η ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή.
  • Οικονομία: Η στροφή προς ένα πράσινο μοντέλο οικονομίας φέρνει νέες ευκαιρίες και προοπτικές.
  • Φυσικές καταστροφές: Η πρόληψη και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών θωρακίζει την κοινωνία απέναντι στους κινδύνους.
  • Δίκαιο: Η διασφάλιση δίκαιης μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον είναι απαραίτητη για την κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Πολιτιστική κληρονομιά: Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελεί χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές.

Η «Πρωτοβουλία 21» δεν μένει στα λόγια. Με πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα, στοχεύει στην υλοποίηση μίας αειφόρου ανάπτυξης για την Ελλάδα, θέτοντας τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι συλλογική. Η «Πρωτοβουλία 21» αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Οι άμεσες δράσεις της «Πρωτοβουλία 21» για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον είναι οι εξής:

  • Δημιουργία Παρατηρητηρίου στη θεματική «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία»

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημιουργία ενός διατμηματικού και διεπιστημονικού Παρατηρητηρίου (Observatory) στο ΕΚΠΑ στο αντικείμενο «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία». Κύριος στόχος του Παρατηρητηρίου θα είναι η διαχρονική καταγραφή δεικτών που συνδέονται με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και τη δημόσια υγεία, για τη βέλτιστη διερεύνηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Υγεία τόσο σε άμεσο χρόνο όσο σε μελλοντικές περιόδους (σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις κλιματικών μοντέλων).

Υποστηρικτές: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν  Κωνσταντακοπούλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

https://www.protovoulia21.gr/draseis/paratiritirioy-gia-tin-klimatiki-allagi-kai-ygeia/ 

  • Χαρακτηρισμός πόσιμων υδάτων Βόρειας Εύβοιας σε περιοχές της πυρκαγιάς 2021 –  Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία 

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στόχος της είναι ο χαρακτηρισμός πόσιμων υδάτων από περιοχές της Β. Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 σε υποπροϊόντα απολύμανσης, τα οποία συνήθως δεν εμφανίζονται κατά την επεξεργασία του νερού και δεν έχουν εντοπιστεί/ταυτοποιηθεί ή μελετηθεί.

Υποστηρικτές: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου,  Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

https://www.protovoulia21.gr/draseis/charaktirismos-posimon-ydaton-voreias-eyvoias/

  • Κλιματική Αλλαγή και Ανθρωπιστική Ιατρική

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διεπιστημονικό πρόγραμμα  για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και την ενίσχυση της ετοιμότητας, μέσα από παρεμβάσεις εκπαίδευσης, υγειονομικής υποστήριξης  και ευαισθητοποίησης σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας  με ιδιαίτερα χαμηλούς πληθυσμούς και χαμηλή πρόσβαση σε υγειονομικές δομές ως προς την διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, που προκύπτουν από φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Oι παραπάνω στόχοι προβλέπεται να καλυφθούν μέσα από ένα πλέγμα δράσεων με διεπιστημονικό και συμπληρωματικό χαρακτήρα.

Υποστηρικτές: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

https://www.protovoulia21.gr/draseis/klimatiki-allagi-kai-anthropistiki-iatriki/

  • Κλιματική Ακαδημία: Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ανάπτυξη μίας ψηφιακής Κλιματικής Ακαδημίας που θα προσφέρει έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση και θα ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό και ειδικότερα τη νέα γενιά για την κλιματική αλλαγή. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα ενισχύει τη διάδραση και την αλληλεπίδραση, θα περιλαμβάνει υλικό με διεπιστημονικό χαρακτήρα και θα υποστηρίζεται από μία πύλη ψηφιακών εργαλείων (portal) για την αξιοποίηση ειδικών εφαρμογών. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα έχει πανελλαδική εμβέλεια, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό, ενώ η χρήση της θα είναι δωρεάν.

Υποστηρικτές: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης

https://www.protovoulia21.gr/draseis/klimatiki-akadimia/

  • Πανελλαδικό Δίκτυο Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων με Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους

Πανεπιστήμιο Πατρών – Υποδομή ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο αισθητήρων PM2.5. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει με εγκατάσταση αισθητήρων σε Αθήνα, Πάτρα, κλπ. Οι νέοι αισθητήρες θα εγκατασταθούν κυρίως σε σχολεία (Γυμνάσια/Λύκεια, αλλά και Δημοτικά) ώστε οι τιμές τους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για διδακτικούς λόγους. Οι συνεχείς μετρήσεις τους θα είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο σε κατάλληλη διαδικτυακή πλατφόρμα. Οι μετρήσεις θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τόσο από τις τοπικές όσο και τις εθνικές αρχές για τον εντοπισμό προβλημάτων και την βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Το δίκτυο θα καλύψει σε πρώτη φάση 30 ελληνικές πόλεις. Η ανάπτυξη και λειτουργία του Δικτύου Μέτρησης θα πραγματοποιηθεί από 13 ερευνητικούς  οργανισμούς (8 πανεπιστήμια και 5 ερευνητικά κέντρα).

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

https://www.protovoulia21.gr/draseis/panelladiko-diktyo-metrisis-aioroymenon-somatidion/

  • Τρωτότητα Ελληνικών ακτών λόγω κλιματικής αλλαγής

Πανεπιστήμιο Πατρών – Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας & Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας – Τμήμα Γεωλογίας / Ερευνητικό πρόγραμμα

Η ερευνητική πρόταση αποσκοπεί στον καθορισμό ζωνών επικινδυνότητας σε όλη την παράκτια ζώνη του Ελλαδικού χώρου και στον σχεδιασμό χάρτη παράκτιας τρωτότητας σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές και οδηγίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Ωνάση

https://www.protovoulia21.gr/draseis/2147/

  • Αποτύπωση σχηματισμών ενασβεστωμένων ροδοφυκών (Coralligene formations) στις Κυκλάδες 

Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Βιολογίας, Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας Μονάδα Θαλάσσιας Οικολογίας

Η ερευνητική πρόταση αποσκοπεί να αποτυπώσει, να αναδείξει και να συμβάλει στην προστασία των σχηματισμών των ενασβεστωμένων ροδοφυκών στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες όπου φαίνεται να παρουσιάζουν τις πιο εκτεταμένες εμφανίσεις όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο θάλασσα.

Υποστηρικτές: Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου

https://www.protovoulia21.gr/draseis/apotyposi-schimatismon-anasvestomenon-rodofykon-stis-kyklades/

  • Εκπόνηση σχεδίου για την Επισιτιστική Ανασφάλεια, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, στην Ελλάδα της μετά COVID-19 εποχής

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Στόχοι του έργου είναι: (α) να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και θα προκληθούν ανοιχτές συζητήσεις διαμόρφωσης απόψεων, με θεσμικούς φορείς, ακαδημαϊκούς, τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και την τοπική κοινωνία, (β) να εξορυχθούν δεδομένα από πρωτογενείς, και δευτερογενείς πηγές, για την επισιτιστική ανασφάλεια στην Ελλάδα και τις προοπτικές ανάπτυξης ενός βιώσιμου μοντέλου διατροφής, και θα συνταχθεί στατιστική αναφορά για την αποτίμηση της κατάστασης της χώρας, τέλος (γ)  θα συνταχθεί Μελέτη Σχεδίου Δράσης, που θα ενσωματώνει όλα τα ανωτέρω και η οποία θα τεθεί στη διάθεση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων.

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος -ΒΙΟΧΑΛΚΟ

https://www.protovoulia21.gr/draseis/ekponisi-schedioy-gia-tin-episitistiki-eparkeia/

  • Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία της Δήλου

Ακαδημία Αθηνών – Κέντρο Έρευνας της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο (ΕΑΑ)

Η διάρκεια του έργου θα είναι στους 24 μήνες, στους οποίους θα εγκατασταθούν ατμοσφαιρικά, ωκεανογραφικά και σεισμολογικά όργανα που θα είναι συνδεδεμένα με υπέρ-υπολογιστικές δομές στην Ακαδημία Αθηνών, στις οποίες είναι εγκαταστημένα ή θα εγκατασταθούν αριθμητικά μοντέλα. Το έργο συμπεριλαμβάνει την ανάλυση της τοπικής κλιματολογίας, τον προσδιορισμό δεικτών τρωτότητας και κινδύνου καθώς και την ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης και λύσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, θα οργανωθούν οριζόντιες δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης καθώς και συναντήσεις εργασίας μαζί με ενημερωτικές ημερίδες όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Δήλο.

Η επιτυχής εκπόνηση των δράσεων στο συγκεκριμένο πιλοτικό έργο για τη Δήλο θα αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα για την ανάληψη αντίστοιχων δράσεων από την Ακαδημία Αθηνών και για άλλα μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Επίσης, θα αποτελέσει δείγμα γραφής σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να ακολουθήσουν τις προτεινόμενες μεθοδολογίες και άλλα κράτη τα οποία συμμετέχουν και αυτά στις εμβληματικές δράσεις του ΟΗΕ, εστιασμένες στη Μεσόγειο. Τέλος, τονίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία της Δήλου τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και την παρακολούθηση της εξέλιξης της τρωτότητας και των κινδύνων που απειλούν την περιοχή αυτή στις προσεχείς 7 δεκαετίες.

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου

https://www.protovoulia21.gr/draseis/olokliromeno-systima-parakoloythisis-ton-epiptoseon-tis-klimatikis-allagis-sto-perivallon-kai-sta-mnimeia-tis-diloy/

  • Μελέτη για την εκτίμηση των επιδράσεων της Κλιματικής αλλαγής σε επιλεγμένους τομείς υψηλής σημασίας για την Ελληνική οικονομία και προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με τον Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας (ΚΚΑΒ) της Τράπεζας της Ελλάδος και την συμμετοχή της εταιρείας Accenture).

Στο έργο προτείνεται η αναλυτική μελέτη των παρακάτω ενδεικτικών τομέων της οικονομίας, όσον αφορά τη θωράκισή τους ενόψει της κλιματικής αλλαγής αλλά και του ρόλου τους στον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας: (1) Πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, διαχείριση δασών). (2) Μεταποίηση (ο τομέας περιλαμβάνει σημαντικό πλήθος από μεταποιητικές δραστηριότητες υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, πχ παραγωγή τροφίμων, παραγωγή βασικών μετάλλων, τα χημικά και πλαστικά προϊόντα κα. (3) Τουρισμός. (4) Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τα νοικοκυριά. (5) Χρηματοπιστωτικός τομέας. (6) Επιχειρηματικότητα.

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

  • Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή / Δέσμη δράσεων

WWF Ελλάς / Δράσεις στο πεδίο

  • Ανάταση φυλλοβόλων και παρακολούθηση φυσικής αναγέννησης

Υλοποίηση από το WWF Ελλάς  με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου συμμετέχει το Δασαρχείο Λαυρίου, η Δ/νση Δασικών Έργων και Υποδομών και η Εφορία αρχαιοτήτων.

Υποστήριξη: Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη

  • Πρότυπα τοπικά σχέδια δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

WWF Ελλάς, σε συνεργασία με Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμο Κισσάμου, Δήμο Καλαμάτας .

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη

  • Ενίσχυση εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας

Υλοποίηση: ΜΚΣ Δεσμός, WWF Ελλάς, HIGGS. (A’ Φάση)

Υποστηρικτές: Εθνική Τράπεζα, Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ.Λάτση, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου

  • Ενίσχυση εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας

Υλοποίηση: ΜΚΣ Δεσμός, WWF Ελλάς, HIGGS. (Β’ Φάση)

Υποστηρικτές: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου

  • Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Υλοποίηση: WWF  Ελλάς.

Υποστηρικτές: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μποδοσάκη

  • Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για 3000 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος

Υποστηρικτές: Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

  • Δράση για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εφαρμοσμένη Έρευνα

Εφαρμογή εξειδικευμένων μεθόδων για την in situ (ηλεκτροχημική μέθοδος προστασίας) προστασία υποβρυχίων αρχαιολογικών και ιστορικών ευρημάτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

https://www.protovoulia21.gr/draseis/prostasia-enalias-politistikis-klironomias-apo-tis-epiptosis-tis-klimatikis-allagis/

  • «αγκαλιάΖΩ τη ΓΗ» – Διεθνές εκπαιδευτικό / καλλιτεχνικό πρόγραμμα / έκθεση, για παιδιά & εφήβους

Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος

Στόχος η ενδυνάμωση των παιδιών να δράσουν για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της τέχνης.

Υποστηρικτής: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

https://www.protovoulia21.gr/draseis/agkaliazo-ti-gi-eikastiki-prosklisi-gia-paidia-kai-neoys/

  • Συνέδριο: Δίκαιο και κλιματική αλλαγή

Ένωση Αστικολόγων, Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων

Το συνέδριο  έχει ως αντικείμενο να μελετήσει την επιτακτική ανάγκη διαχείρισης της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος και της ρύθμισης μέσω κανόνων δικαίου των συνθέτων προβλημάτων που ανακύπτουν για το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Υποστηρικτής: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

https://www.protovoulia21.gr/draseis/symposio-dikaio-kai-klimatiki-allagi/

  • Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα μέχρι το 2030

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Μέσα από αυτό το Σχέδιο Δράσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιθυμεί να ενθαρρύνει την ενεργοποίηση όλων, στο πλαίσιο συμμαχιών και συμπαγών θεσμικών πρωτοβουλιών που μπορούν πραγματικά να ανοίξουν τον δρόμο προς ένα περιβαλλοντικά ανθεκτικό, κλιματικά ουδέτερο και κοινωνικά υγιές μέλλον. Φιλοδοξώντας να συμβάλει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα στην εθνική προσπάθεια για θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και διατήρηση της βιοποικιλότητας και της κλιματικής σταθερότητας, το Ίδρυμα κάλεσε σημαντικούς επιστήμονες να καταθέσουν οραματικές και πρακτικές προτάσεις.

https://www.protovoulia21.gr/draseis/schedio-drasis-gia-to-perivallon-kai-to-klima/

  • Ενεργώ για τον πλανήτη – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ίδρυμα Λαμπράκη

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ενεργώ για τον πλανήτη» του Ιδρύματος Λαμπράκη οι μαθητές/τριες θα εστιάσουν σε θέματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, προσεγγίζοντάς τα ως ενεργοί πολίτες και μέσα από την οπτική των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας και αναπτύσσοντας πρακτικές της «επιστήμης των πολιτών».

Υποστηρικτές: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου

https://www.protovoulia21.gr/draseis/energo-gia-ton-planiti-ekpaideytiko-programma/

  • Διεθνές, διεπιστημονικό συνέδριο για την κλιματική αλλαγή

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με την UNESCO

Το συνέδριο αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα των μνημείων στην περιοχή της Μεσογείου, όπου θα προσεγγισθούν όλες οι εκφάνσεις του μείζονος αυτού ζητήματος.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

  • Συνέδριο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία»

Συνέδριο με την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου, με την συνεργασία της Περιφέρειας Θράκης, του  Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

https://www.youtube.com/watch?v=YhEndf0gLCw&t=11832s

  • Διεπιστημονική Διάσκεψη – Πολιτικές και δράσεις του 21ου αιώνα για την περιβαλλοντική κρίση. Υγεία – Οικονομία – Ανάπτυξη – Πολιτισμός. Διεπιστημονικό Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Κρίση (Interdisciplinary School for Environmental Crisis – ISEC)

Ινστιτούτο για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας (ARISTEiA – Institute for the Advancement of Research and Education in Arts, Sciences, and Technology)

Κεντρικός στόχος αυτής της δράσης είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς επιστημόνων στη διεπιστημονική προσέγγιση της περιβαλλοντικής κρίσης μέσα από τη σύνθεση επιστημών που περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα αντικειμένων.

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιελάμβανε ενότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής συμβουλευτικής και παρουσιάσεις ομαδικών εργασιών των φοιτητών που εστίασαν σε θέματα που αφορούν σε πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εύβοια την τοπική οικονομία και το περιβάλλον αλλά και σε διάφορες παραμέτρους της ανθρώπινης ζωής στην Εύβοια.

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Λαμπράκη,  Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

https://www.protovoulia21.gr/to-institoyto-aristeia-ton-ipa-kai-idrymata-tis-elladas-ekpaideyoyn-stin-eyvoia-ellines-kai-xenoys-foitites-gia-tin-perivallontiki-krisi/

Η “Πρωτοβουλία 21” αναγνωρίζει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνική υπόθεση. Η Ευρώπη, στο σύνολό της, έρχεται αντιμέτωπη με “καταστροφικές” συνέπειες, όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιοχές της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, φέρουν το βαρύτερο βάρος των επιπτώσεων, με κινδύνους για πυρκαγιές, λειψυδρία, πλημμύρες και διάβρωση. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (EEA) θέτει σε προτεραιότητα την προστασία των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ η Ευρωπαία Υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζει την επιτακτική ανάγκη για «πράσινη μετάβαση».

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μελλοντικό σενάριο, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα με ορατές συνέπειες. Η “Πρωτοβουλία 21” λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης και υιοθετεί δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο ευρύτερων ευρωπαϊκών συνεργασιών.

Η πρωτοβουλία αυτή θέτει το πλαίσιο για:

  • Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συλλογικές προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η “Πρωτοβουλία 21” μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες χώρες και οργανισμούς, προωθώντας την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την υλοποίηση κοινών δράσεων.
  • Τόνωση της καινοτομίας: Η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η “Πρωτοβουλία 21” μπορεί να στηρίξει την έρευνα και ανάπτυξη, προωθώντας την υλοποίηση καινοτόμων έργων.
  • Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση: Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Η “Πρωτοβουλία 21” μπορεί να υλοποιήσει προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενδυναμώνοντας τους πολίτες να λάβουν ενεργό μέρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η «Πρωτοβουλία 21» αποτελεί ένα αξιόλογο εγχείρημα που ηγείται της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Με οραματισμό, δράση και συνεργασία, η «Πρωτοβουλία 21» μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.
T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next