Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πράσινο Υδρογόνο: Μια Ενεργειακή Επανάσταση στην Σουηδία

Η Lhyfe συνεργάζεται με την OX2 και την Velarion για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού βιομηχανικού συγκροτήματος στην Άνγκε

Μια νέα εποχή της πράσινης ενέργειας ανατέλλει στη Σουηδία. Η Lhyfe, ένας κορυφαίος παραγωγός πράσινου υδρογόνου, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την OX2, έναν Ευρωπαίο προμηθευτή αιολικής ενέργειας, και την Velarion, μια εταιρεία στον τομέα των πράσινων λιπασμάτων.

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, που θα πραγματοποιηθεί στη Grönsta, λίγο βόρεια του Torpshammar, θα συνδυάσει την αιολική ενέργεια με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή προϊόντων με ουδέτερο ή αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα.

Η OX2 ηγείται της ανάπτυξης ενός αιολικού πάρκου στο Marktjärn, Torpshammar, το οποίο θα παράγει 1,4 τεραβατώρες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Αυτή η ανανεώσιμη ενέργεια θα τροφοδοτήσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου που σχεδιάζει η Lhyfe στο Torpshammar. Η μονάδα στοχεύει να παράγει έως και 100 τόνους πράσινου υδρογόνου καθημερινά, με υποστήριξη από μια ηλεκτρολυτική χωρητικότητα περίπου 300 μεγαβάτ (MW).

Οι λειτουργίες της Lhyfe θα επικεντρωθούν στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού, χρησιμοποιώντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Η Sara Wihlborg, Country Manager Sweden στην Lhyfe, δήλωσε: “Λόγω της μεγάλης δυναμικότητας παραγωγής, είμαστε σε διάλογο με αρκετές εταιρείες που στοχεύουν στη διύλιση υδρογόνου και των παραπροϊόντων του. Αυτές οι συνεργασίες θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός τοπικού οικοσυστήματος που συμβάλλει στην οικονομία της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.”

Η Velarion πρόκειται να κατασκευάσει ένα από τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο εντός του συγκροτήματος, ως μέρος αυτής της επιχείρησης.

Αυτό το πρωτοποριακό εργοστάσιο θα αξιοποιήσει το πράσινο υδρογόνο για την παραγωγή πράσινης αμμωνίας, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή λιπασμάτων.

Η πράσινη αμμωνία που θα παραχθεί θα καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμα αγροτικά προϊόντα.

Το έργο εισέρχεται τώρα στη φάση της μελέτης σκοπιμότητας. Η εξέλιξή του θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, την έγκριση αδειών λειτουργίας και περιβαλλοντικών αδειών, καθώς και από αποφάσεις επενδυτικής χρηματοδότησης.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next