Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CSRD vs ISSB: Η διπλή πρόκληση της αειφόρου αναφοράς

Συγκριτική ανάλυση των δύο κυρίαρχων πλαισίων για την εταιρική αειφορία.

Η αναφορά αειφορίας είναι μια πτυχή της εταιρικής αειφορίας που έχει εξελιχθεί ραγδαία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε απάντηση των νέων νόμων, οι επιχειρήσεις αναμένεται πλέον να παρέχουν σε σχετικές οργανώσεις εκθέσεις σχετικά με τον παγκόσμιο αντίκτυπό τους. Για την παραγωγή αυτών των εκθέσεων, οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν τις λειτουργίες τους, την παραγωγή προϊόντων και τη διαχείριση χημικών ουσιών για να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους. Αυτοί οι νέοι νόμοι για την αναφορά αειφορίας όχι μόνο θα επιβάλουν αυστηρότερους κανονισμούς στις εταιρείες, αλλά θα προστατεύσουν επίσης την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας – Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
Η Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (CSRD) είναι ένα πλαίσιο αναφοράς που ακολουθεί μια δομή χρηματοοικονομικής αναφοράς.
Τα πρότυπα και οι νόμοι της ισχύουν κυρίως για τις εταιρείες της ΕΕ, αν και ορισμένες μη εταιρείες της ΕΕ υπόκεινται σε λογοδοσία από το CSRD.

Τα νέα πρότυπα που επιβάλλονται από το CSRD από τις 5 Ιανουαρίου 2023 ορίζουν ότι οι εταιρείες δημοσιεύουν τακτικές εκθέσεις, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας – European Sustainability Reporting Standards (ESRS), σχετικά με τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που εντοπίζονται στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ή στα προϊόντα τους. Αυτές οι εκθέσεις θα διασφαλίσουν ότι οι επενδυτές και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν οι εταιρείες στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Αειφορίας – International Sustainability Standards Board (ISSB)
Αντίθετα, το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB), που ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα IFRS τον Νοέμβριο του 2021, είναι ένα αναπτυσσόμενο πλαίσιο που στοχεύει να παρέχει μια βάση για τις γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας.
Με επίκεντρο τη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, το ISSB ελπίζει να παράγει εθελοντικά πρότυπα που είναι οικονομικά αποδοτικά και αποτελεσματικά.

Οι τέσσερις στόχοι του είναι οι εξής:
Να παράγει πρότυπα για μια παγκόσμια βάση αναφοράς για τις αποκαλύψεις αειφορίας
Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επενδυτών
Να δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να παρέχουν ολοκληρωμένη αναφορά για την αειφορία τους στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων
Να διευκολύνει τη λειτουργικότητα με τις αποκαλύψεις συγκεκριμένων δικαιοδοσιών που στοχεύουν στους ενδιαφερόμενους CSRD έναντι ISSB
Παρόλο που τα δύο πλαίσια αναφοράς επικαλύπτονται σε ορισμένες προσδοκίες, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Το CSRD ισχύει για όλες τις εταιρείες που λειτουργούν στην ΕΕ. Ορισμένες μη εταιρείες της ΕΕ είναι επίσης υπεύθυνες εάν παράγουν περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά της ΕΕ.
Το ISSB ισχύει σε διεθνές επίπεδο για εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Το CSRD έχει δημοσιεύσει υποχρεωτικά πρότυπα που πρέπει να υιοθετήσουν οι εταιρείες. Τα πρότυπά τους πρέπει να μεταφερθούν από τα κράτη μέλη έως τις 6 Ιουλίου 2024.
Το ISSB έχει παράγει εθελοντικά πρότυπα. Οι εθνικές δικαιοδοσίες πρέπει να τα επιβάλουν ρητά.

 Το CSRD στοχεύει σε οποιοδήποτε τομέα. Οι εκθέσεις αξιολογούνται από εξωτερικούς ελεγκτές για να ελέγχουν τη συμμόρφωση με το CSRD και να παρακολουθούν την ακρίβεια των αναφερόμενων πληροφοριών.
Το ISSB στοχεύει στους χρηματοοικονομικούς τομείς, επομένως αφορά αποκλειστικά τους επενδυτές, τους δανειστές και άλλους τύπους πιστωτών. Οι πληροφορίες που παράγονται περιορίζονται στη συνάφεια στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Η CSRD έχει υιοθετήσει διπλή ουσιαστικότητα για τη μέθοδο αξιολόγησής της, καθιστώντας υποχρεωτικό για τις εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη τόσο τον αντίκτυπο όσο και τη χρηματοοικονομική σημασία στις εκθέσεις βιωσιμότητας.
Το ISSB, από την άλλη πλευρά, εστιάζει στη χρηματοοικονομική ουσιαστικότητα και απαιτεί μόνο μία αξιολόγηση – επομένως λειτουργεί με ενιαία ουσιαστικότητα.

Η CSRD ζητά από τις εταιρείες να αξιολογήσουν στις εκθέσεις τους δύο οριζόντια πρότυπα και 10 πρότυπα ειδικά για θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση.
Το ISSB αξιολογεί τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα και το κλίμα, εκτός από δύο πρότυπα. Σε αντίθεση με το CSRD, το ISSB δεν απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τόσα θέματα. Ωστόσο, το ISSB επεξεργάζεται επί του παρόντος πρότυπα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να δούμε νέα πρότυπα να δημοσιεύονται στο μέλλον.

Και τα δύο πλαίσια αναφοράς προσφέρουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να επιτύχουν συμμόρφωση με τυποποιημένες και αποτελεσματικές τεχνικές αναφοράς.

Από τον Μάρτιο του 2024, οι ακόλουθες χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει εγκεκριμένη νομοθεσία από το CSRD: Γαλλία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Ρουμανία, Τσεχία.

Η νομοθεσία έχει εισαχθεί, αν και δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί, στη Λιθουανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Επί του παρόντος διεξάγονται διαβουλεύσεις, με θέματα σχεδίων προτάσεων στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next