Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Η μεγάλη αθλήτρια που μάχεται για έναν καλύτερο κόσμο

Η παραολυμπιονίκης έχει καταφέρει να χαρίσει σπουδαίες διακρίσεις στην Ελλάδα στην κολύμβηση, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί την ιδανική αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και για να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες που η καθεμία με τον τρόπο της έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στον κόσμο. Η κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως καταγωγής, επαγγέλματος η κοινωνικής τάξεις μάχεται καθημερινά για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Στο GreenbusinessGR αναλύουμε καθημερινά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα και την «πράσινη» ανάπτυξη. Η κοινωνική ευημερία όμως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητας, μία απαραίτητη προϋπόθεσή ούτως ώστε κάθε προσπάθεια που γίνεται να έχει νόημα. Για τον λόγο αυτό για αυτήν τη μέρα της γυναίκας αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα στην παραολυμπιονίκη, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, μια γυναίκα που έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια με πολλούς τρόπους να σηκώσει την Ελλάδα ψηλά. Η Αλεξάνδρα έχει δώσει μεγάλες μάχες μέσα και έξω από τις πισίνες, καθώς έχει παλέψει σθεναρά για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, πετυχαίνοντας να εισακουστεί η φωνή πολλών συμπολιτών μας. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

Μια σπουδαία αθλήτρια, ένας ακόμα καλύτερος άνθρωπος

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου γεννήθηκε το 1986. Σε ηλικία 14 ετών διαγνώστηκε με το σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου ( stiff person syndrome). Το 2011 ξεκίνησε τη θεραπευτική κολύμβηση και έκτοτε άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό, πετυχαίνοντας μεγάλες διακρίσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Αλεξάνδρα είναι αθλήτρια κολύμβησης του αθλητικού σωματείου ΑμεΑ «ΤΥΡΤΑΙΟΣ». Η συμμετοχή της στα πανελλήνια πρωταθλήματα, ξεκίνησε το 2012, έχοντας προπονητή τον κ. Μιχάλη Νικόπουλο και συνοδό την κα. Ανθή Ζουμπλιού. Έκτοτε έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία, καθώς είναι κάτοχος Πανελληνίων ρεκόρ στην κατηγορίας S3 στα 50 μέτρα, 100 μέτρα ελεύθερο και 50 μέτρα ύπτιο. Από το 2013 είναι μέλος της Εθνικής ομάδας, της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Α.Με.Α.

Οι διεθνείς της συμμετοχές μέχρι σήμερα είναι:

1η θέση στην κατηγορία s4 – 50m ύπτιο (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μαδέιρα 2021)
2η θέση στην κατηγορία s4 – 50 ύπτιο (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Λονδίνο 2019)
1η θέση στην κατηγορία s4- 50m ύπτιο  (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Δουβλίνο 2018)

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με χρόνο 45,79 στην κατηγορία S3 – 50m ελεύθερο

2ηθέση στον κόσμο και ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία S3 – 50m ελεύθερο (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πόλη του Μεξικού 2017)

3ηθέση στον κόσμο και χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία S3 – 50m ύπτιο
(Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πόλη του Μεξικού 2017)

• Παραολυμπιονίκης, 5ηθέση στον κόσμο στην κατηγορία S3 –100m ελεύθερο 6η θέση στον κόσμο στην κατηγορία S3 – 50m ύπτιο (Παραολυμπιακοί Αγώνες, Ρίο 2016)

Το 2021 η Αλεξάνδρα για άλλη μια φορά πέτυχε μια πολύ μεγάλη διάκριση για τη χώρα μας, καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, τερματίζοντας τρίτη στα 50 μ. ύπτιο της κατηγορίας S4. Η Αλεξάνδρα τερμάτισε σε 49.63, πίσω από τις Κινέζες, Γιου Λιου– που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 44.68- και Γιανφέι Ζου (48.42), και εξασφάλισε μια θέση στο βάθρο.

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου έχει αγωνιστεί σκληρά εντός και εκτός πισίνων, καθώς έχει δώσει μεγάλη μάχη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, διεκδικώντας πολλές φορές την ισότιμη αντιμετώπιση από την Πολιτεία. Η Αλεξάνδρα έχει καταφέρει να ακουστεί η φωνή των ατόμων με αναπηρία, διεκδικώντας πράγματα, τα οποία ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, δυστυχώς ακόμα και εν έτει 2022 δεν είναι. Ουκ ολίγες φορές, η Αλεξάνδρα έχει τονίσει τη μεγάλη σημασία  που έχει η παιδεία για την επίτευξη της ισονομίας. Όπως έχει δηλώσει και η ίδια στο παρελθόν, δε θα πάψει ποτέ να παλεύει μέχρι να φτάσει η μέρα που τα παιδιά μας θα μαθαίνουν από το σχολείο τις βασικές γνώσεις και τις βασικές αρχές ώστε να μπορούν να φτιάξουν έναν κόσμο, στον οποίο όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν ισονομία και κανείς δε θα νιώθει αποκλεισμένος. Έχει μιλήσει ενάντια στα ταμπού της ελληνικής λέγοντας πώς χρειάζεται εξειδίκευση και όχι οριζόντιοι νόμοι. Και αυτό γιατί κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του δεξιότητες και ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να δώσει και να πάρει πολλά. Το σημαντικό είναι να τα επανεξετάσουμε όλα από την αρχή και κατά περίπτωση. Οι ταμπέλες και η κατηγοριοποίηση δε βοηθούν, αυτό που έχει σημασία, είναι να δοθεί έμφαση στις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Στον τομέα του αθλητισμού, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου έχει διεκδικήσει σθεναρά τα ίσα δικαιώματα για τους αθλητές με αναπηρία, φέρνοντας στο φως την άδικη αντιμετώπιση από την πολιτεία, η οποία πολλές φορές αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τις επιτυχίες τους. Όπως στην περίπτωση του νόμου που για να αναγνωριστεί ένα μετάλλιο θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση αθλητές από 8 χώρες. Μία πρόβλεψη που δεν ισχύει πουθενά αλλού στον κόσμο. Το κράτος δε στηρίζει όσο θα έπρεπε τους αθλητές, ενώ μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα για να λάβουν μέρος σε διεθνείς αθλητικές οργανώσεις. Για τον λόγο αυτό, η Αλεξάνδρα μάχεται για να μπορέσουν όλοι οι αθλητές να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.

Οι διακρίσεις λόγω φύλου

Ο παράγοντας του φύλου δυστυχώς δυσκολεύει και αυτός με τη σειρά του τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Όπως έχει πει και η ίδια η Αλεξάνδρα ο αγώνας που πρέπει να κάνει ένα άτομο με αναπηρία είναι πολύ μεγάλος, μια γυναίκα πολύ περισσότερο. Παλαιότερα, οι χώροι της αναπηρίας και του αθλητισμού ήταν ανδροκρατούμενοι. Οι γυναίκες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν τις ικανότητες τους, ενώ αντιμετώπιζαν πάρα πολλά εμπόδια. Εξαιτίας αυτών των εμποδίων πολλές γυναίκες έμεναν εκτός και δε συμμετείχαν. Σε δηλώσεις της, η ίδια έχει πει ότι ένιωθε σαν να κουβαλάει τούβλα, καθώς είχε υποσχεθεί σε ανθρώπους και κυρίως στον εαυτό της ότι θα τα καταφέρει. Όταν τελικά κατάφερε να φέρει το χάλκινο μετάλλιο στην Ελλάδα ένιωσε πως της δίνεται ένα μεγάλο έναυσμα και η ευθύνη ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Comments are closed.