Αχτίδα αισιοδοξίας η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο

Ο ταμιευτήρας βρίσκεται στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει περιεκτικότητα άνω των 70 δισ. κυβικών μέτρων.

Αχτίδα αισιοδοξίας αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Total – ENI για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης ενεργειακής κρίσης στην ιστορία της.

Ο ταμιευτήρας βρίσκεται στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει περιεκτικότητα άνω των 70 δισ. κυβικών μέτρων, ποσότητα που αν επιβεβαιωθεί θα το κατατάσσει σε ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι διαθέτει 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα 3 κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην μεγαλόνησο ανεβάζει τη συνολική δυναμικότητα στα 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου:

ΚΡΟΝΟΣ 2,5 τρισ. κ.π

ΑΦΡΟΔΙΤΗ 4,5 τρισ. κ.π

ΚΑΛΥΨΩ 3,5 τρισ. κ.π

ΓΛΑΥΚΟΣ 6,5 τρισ. κ.π

*Σύνολο: 17 τρισ. κ.π  (500 δισ.κ.μ)

Ο Κρόνος είναι το μικρότερο από τα 4 κοιτάσματα, που συνολικά δίνουν 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συνιστώντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την Κύπρο.

Η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα Κρόνος της Κύπρου συνέπεσε με νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου που ξεπέρασε τα 280 ευρώ.

Το αν το κοίτασμα είναι αξιοποιήσιμο θα εξαρτηθεί από τη δεύτερη διερευνητική γεώτρηση που σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο ενέργειας θα γίνει άμεσα.

Στην ανακοίνωση του πάντως, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου επισημαίνει πως οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν χαρακτηριστικά καλής, έως και εξαιρετικής ποιότητας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Η κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Τουρκία, παρά τις προκλητικές διεκδικήσεις, που διατυπώνει η Άγκυρα».

«Η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει μέρος του στην τουρκική ΑΟΖ, κυρίως όμως το αμφισβητεί γιατί έτσι ακυρώνει την ΑΟΖ του Καστελορίζου που εν δυνάμει μπορεί να ενώσει την ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου», επισημαίνει ο δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου και Οθομανολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πιο γρήγορος τρόπος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος θα είναι το στήσιμο μιας πλωτής δεξαμενής στην οποία το φυσικό αέριο θα υγροποιείται ώστε να μπορεί να μεταφερθεί.

Αισιοδοξία στην Κύπρο

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου τονίζει πως η εν λόγω ανακάλυψη των 2.5 τρις κυβικών ποδών είναι βοηθητική και για την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων, όπως το «Αφροδίτη».

Το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, επισημαίνει σχετικά η ίδια.

Θα ακολουθήσει νέα γεώτρηση πολύ κοντά στο σημείο που ανακοινώθηκε σήμερα, εντός μιας περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται 3 κοινοπραξίες.

Η υπουργός Ενέργειας σημειώνει ακόμη ότι δεδομένων της κατάστασης που επικρατεί και των αναγκών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον ανοίγεται η προοπτική για να ενταχθεί η Κύπρος πολύ πιο γρήγορα και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ.

Η ανακάλυψη στα ιταλικά ΜΜΕ

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ιταλικών ΜΜΕ για την εξεύρεση του νέου κοιτάσματος στα ανοικτά της Κύπρου, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται εν μέρει από την Ιταλική Πετρελαϊκή ΕΝΙ.

Η iταλική εταιρεία ανακοίνωσε στον ιστότοπό της την σημαντική γεωλογική και ενεργειακή ανακάλυψη, και όλα τα ειδησεογραφικά μέσα κάλυψαν το γεγονός καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Χαρακτηριστική η Corriere della Sera, που με τον τίτλο «η Μεσογειακή οδός για το αντίο στη Ρωσία» δίνει το στίγμα της ανακάλυψης, λίγες μόλις ημέρες από την αποκάλυψη του ιταλικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής, υπενθυμίζοντας πως «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει καταληφθεί από την Τουρκία από το 1974, ορισμένα χωρικά ύδατα αμφισβητούνται από την Άγκυρα, και υπήρξαν εντάσεις στο τεμάχιο 3, αλλά όχι στο τεμάχιο 6» όπου βρέθηκε το κοίτασμα.

Σε παρόμοιους τόνους κινείται και η La Repubblica, η οποία κάνει λόγο για «μεγάλη ανακάλυψη» στην Κύπρο που ευνόησε τις πωλήσεις της ΕΝΙ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου σε μια δύσκολη ημέρα για τις αγορές.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για την διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ιταλίας.

Επίσης η La Repubblica αναφέρθηκε στο γεγονός πως «η Τουρκία διεκδικεί εδώ και καιρό μια μεγαλύτερη περιοχή εμπορικής εκμετάλλευσης» αλλά και στον αγωγό EastMed και στη διαδρομή του από Κρήτη και Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία.

Comments are closed.