Γ. Στύλιος: Η ΚΑΠ θα εγκριθεί το επόμενο χρονικό διάστημα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «το υπουργείο προετοιμάζεται ώστε από την 1η Γενάρη να τρέξουν τα συστήματά του και οι παραγωγοί να λάβουν τα χρήματά τους».

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα εγκριθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και «το υπουργείο προετοιμάζεται ώστε από την 1η Γενάρη να τρέξουν τα συστήματά του και οι παραγωγοί να λάβουν τα χρήματά τους», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, μιλώντας στο 3ο Thessaloniki Helexpo Forum και την ενότητα που αφορούσε την «γεωργία και την αγροδιατροφή».

Σύμφωνα με τον Γ. Στύλιο, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε το σχέδιό της στην ΕΕ και επισήμανε ότι ήταν μικρές οι παρατηρήσεις σε συντακτικές διορθώσεις και ελάχιστες οι επί της ουσίας διορθώσεις.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση, ο Γ. Στύλιος σημείωσε ότι απέναντι στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ανατροπές στο σύστημα εφοδιασμού, η Ελλάδα κατάφερε να πει καθαρά στους πολίτες ότι εξασφάλισε την επάρκεια σε όλα τα γεωργικά προϊόντα. Επιπλέον σημείωσε ότι η χώρα συνεχίζει να δίνει έμφαση στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων με τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας που υπήρξε στη χώρα, ενώ ελήφθησαν μέτρα στήριξης των καταναλωτών, των γεωργών και την κτηνοτρόφων.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την στήριξη της γεωργίας με 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα και εξήγγειλε 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές- συνολικά ένα πακέτο 150 εκατ. ευρώ για γεωργία και κτηνοτροφία. Μεταξύ άλλων, μίλησε για το σχέδιο εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε 250.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για δική τους χρήση, τη νομοθετική πρωτοβουλία για τους εργάτες γης και τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με όλους τους φορείς. Ενδεικτικά σημείωσε ότι η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία στα αγροτικά σχήματα από το 13% στο 10% και τόνισε ότι για τους ιδιώτες που συμμετέχουν σε αγροτικά σχήματα και συμβολαιακή γεωργία μειώθηκε το ποσό της φορολογίας κατά 50%.

Μιλώντας στο Forum, η Ολυμπία Τελιγιορίδου βουλευτής Καστοριάς και αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι απέναντι στην κρίση οφείλουμε να προετοιμαστούμε και να βρούμε διεξόδους με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που θα ενισχύσει τα προϊόντα, θα προάγει την ποιότητα και την ασφάλειά τους και θα βοηθήσει το εργατικό δυναμικό του χώρου. Εκτίμησε, άλλωστε, ότι απέναντι στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Ελλάδα υπήρξε ανέτοιμη διότι δεν υπήρξε η κατάλληλη τεκμηρίωση και δεν κατατέθηκε ακόμη το διορθωμένο σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Μονάδα Νεολαίας, Μπάμπης Παπαϊωάννου γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει την πρόσκληση για μια μελέτη που θα καταγράφει την κατάσταση των νέων στις αγροτικές περιοχές. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και στόχος της είναι να βελτιώσει τις πολιτικές για τους νέους στις αγροτικές περιοχές.

Το σύστημα Νutrinform Βattery που προετοίμασε η Ιταλία για τη σήμανση των τροφίμων, παρουσίασε ο Luca Piretta, καθηγητής Πανεπιστημίου στη Βιοϊατρική Πανεπιστημιούπολη, FEDERALIMENTARE (Ιταλική Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων). Όπως είπε, το σήμα που συνοδεύει το τρόφιμο ενημερώνει τον καταναλωτή για το ποσοστό της ενέργειας που θα πάρει από αυτό. «Για κάθε έναν από μια σειρά παραγόντων, όπως η ενέργεια, η κατανάλωση λιπαρών σακχάρων και άλατος, το σήμα ουσιαστικά δείχνει πόσο ο καταναλωτής γεμίζει την μπαταρία του για την καθημερινές του διατροφικές ανάγκες. Οι πληροφορίες δίνονται, άλλωστε, όχι ανά 100 γραμμάρια αλλά ανά μερίδα», πρόσθεσε.

Στα ελληνικά ζυμαρικά αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ζυμαρικών EURIMAC Α.Ε. Οδυσσέας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η ποιότητά τους έχει καταγράψει σημαντική άνοδο. Υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων και τόνισε ότι η στρατηγική της εταιρείας είναι: βιωσιμότητα, εξωστρέφεια και καινοτομία.

Την ενότητα «γεωργία και αγροδιατροφή» στο 3ο Thessaloniki Helexpo Forum έκλεισε με την παρέμβασή του ο καθηγητής, Michele Filippo Fontefrancesco, ερευνητής – επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο γαστρονομικών Επιστημών Pollenzo. Ο ίδιος μίλησε για θέματα γαστρονομίας και πολιτικών στον διατροφικό τομέα.

Comments are closed.