Μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το οποίο υπαγορεύει η ενεργειακή κρίση, έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας η αναγκαιότητα διαφοροποίησης τόσο των οδεύσεων όσο και των πηγών προμήθειας ενεργειακών πόρων, αλλά και η ταχεία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό συνεπάγεται ότι η ολιστική προσέγγιση στην ενέργεια αποτελεί πλέον μονόδρομο για κάθε σύγχρονη ενεργειακή επιχείρηση.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια μια πολυεπίπεδη στρατηγική που έχει ως στόχο την καθετοποίηση και επέκταση των εταιρικών της δραστηριοτήτων και την απρόσκοπτη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια, υπηρετώντας τον εθνικό στόχο της ανάδειξης της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Όπως τόνισε σε ομιλία του από το βήμα του 5ου AIF ο κ. Δημήτρης Ταμβάκης, Project manager ΑΠΕ της ΔΕΠΑ Εμπορίας: «H ενεργειακή μετάβαση αποτελεί στρατηγική επιλογή και για αυτό από την πρώτη στιγμή η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την νέα, πράσινη πραγματικότητα».
Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, διαθέτει ισχυρή παρουσία στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις πωλήσεις της θυγατρικής εταιρείας σε επίπεδο όγκου ηλεκτρισμού στη διάρκεια του φετινού ενιαμήνου, να ξεπερνούν τις 800.000 MWh, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ήδη έχει ανέλθει σε ποσοστό 14,6%.
Η εισαγωγή του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τον Όμιλο. Σε αυτό το πλαίσιο, , όπως τόνισε ο κ. Ταμβάκης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μελετά την ένταξη στο νέο business plan, της υλοποίησης ενός πιλοτικού Σταθμού Ανεφοδιασμού Υδρογόνου που θα αποτελέσει το όχημα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το απαραίτητο ρυθμιστικό και τεχνικό πλαίσιο.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σήμερα διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας και σε αυτή την κατεύθυνση επενδύει με συνέπεια σε μια σειρά υποδομών, που επιταχύνουν τη διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU). «Τα έργα αυτά υλοποιούνται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», εξήγησε ο κ. Ταμβάκης. «Τα έργα αυτά δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι έργα που θα διαμορφώσουν το αυριανό ενεργειακό τοπίο καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον και για καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο».