Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νότια Κορέα: Η κυβέρνηση θα διαθέσει 313 δις δολάρια. για τη μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δεσμεύτηκε να διαθέσει 420 τρισεκατομμύρια γουόν (313 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον κρατικό προϋπολογισμό σε πράσινη χρηματοδότηση, για να χρηματοδοτήσει έργα που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% από τα επίπεδα του 2018 έως το 2030.

Επιπλέον, ο τραπεζικός κλάδος πρόκειται να συμβάλει με τη δημιουργία ενός μελλοντικού ταμείου ενέργειας αξίας 9 τρισεκατομμυρίων γουόν. Αυτό το ταμείο στοχεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη και την επέκταση των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSC) ανακοίνωσε την απόφαση σε συνεδρίαση την Τρίτη. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Kim Sang-hyup, συμπρόεδρος της Προεδρικής Επιτροπής για την ουδετερότητα του άνθρακα και την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος Han Wha-jin, διευθύνοντες σύμβουλοι από τις πέντε κορυφαίες εμπορικές τράπεζες και επικεφαλής κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Η άνευ προηγουμένου πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουμε σήμερα απαιτεί επείγουσα δράση, όχι μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών μας αλλά και για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρόεδρος της FSC Kim Joo-hyun στη συνάντηση. «Μέσω αυτής της συνεργασίας, η κυβέρνηση, τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Μέχρι το 2030, τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Korea Development Bank (KDB), της Industrial Bank of Korea και της Export-Import Bank of Korea πρόκειται να προμηθεύουν συνολικά 420 τρισεκατομμύρια γουόν που προορίζονται για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και τεχνολογικής υποστήριξης. Ο όγκος αυτής της οικονομικής στήριξης αντιπροσωπεύει αύξηση 67 τοις εκατό σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.

Η FSC προβλέπει ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 85,97 εκατ. τόνους αερίων θερμοκηπίου έως το 2030. Αυτή η μείωση θα εκπληρώσει το 29,5% του κυβερνητικού στόχου για μείωση 291 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών.

Ο ιδιωτικός τομέας ενισχύεται επίσης, μέσω της σύστασης του μελλοντικού ταμείου ενέργειας.

Για την ενίσχυση της ανάπτυξης εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η KDB θα συνεισφέρει 1,8 τρισεκατομμύρια γουόν και πέντε μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα προσθέσουν 7,2 τρισεκατομμύρια γουόν.

Καθώς οι παγκόσμιοι κανονισμοί για τις εκπομπές άνθρακα γίνονται πιο αυστηροί, η κατασκευή εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030 εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 188 τρισεκατομμύρια γουόν, με την οικονομική ζήτηση να προβλέπεται σε περίπου 160 τρισεκατομμύρια γουόν. Η FSC έχει επισημάνει τις δυσκολίες στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τέτοια έργα, που αποδίδονται στη χρονοβόρα διαδικασία από την έκδοση δανείου έως την αποπληρωμή. Κατά συνέπεια, το αμοιβαίο κεφάλαιο θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για κεφαλαιακή χρηματοδότηση, στοχεύοντας στρατηγικά τομείς που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης και μικρότερη ελκυστικότητα για ιδιωτικούς δανεισμούς.

Η FSC αναμένει ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει σε σημαντική αύξηση του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την ανύψωσή της από το σημερινό 9,2% σε 21,6% έως το 2030.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και ο τραπεζικός κλάδος έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 9 τρισεκατομμύρια γουόν έως το 2030 στις κλιματικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης άνθρακα. Παρά το γεγονός ότι ο τομέας προβλέπεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 24,5%, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της αρχικής έλλειψης οικονομικής βιωσιμότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα τεχνολογικό χάσμα περίπου τριών ετών μεταξύ της Κορέας και των αναπτυγμένων χωρών, εξήγησε η FSC.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next