Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ενισχύοντας την Ενεργειακή Ανεξαρτησία της Βουλγαρίας με Νέους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς Αποθήκευσης

Σε μια σημαντική εξέλιξη για την ενεργειακή της μετάβαση, η Βουλγαρία προχωρά στην κατασκευή δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών άντλησης-αποθήκευσης, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η ΕΤΕπ υπέγραψε συμφωνία με την κρατική Εταιρεία Βουλγαρικής Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας (NEK) για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την κατασκευή των εν λόγω σταθμών. Οι νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται κοντά στις πόλεις Βάτακ και Ντόσπατ της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, αναμένεται να έχουν μεμονωμένη δυναμικότητα παραγωγής 800 MW και συνολικό εκτιμώμενο κόστος 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΕΤΕπ, τα έργα αυτά θα λειτουργήσουν ως «μεγάλες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες», αποθηκεύοντας πράσινη ενέργεια και ενισχύοντας την αποθηκευτική ικανότητα και τον εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία και την ΕΕ συνολικά. Η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει έως το 2032.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η EIB Advisory, εταίρος του InvestEU Advisory Hub της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αξιολογήσει την τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα των έργων, καθώς και τα οφέλη και τους κινδύνους τους.

Όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Vladimir Malinov, «Η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Υπουργείου Ενέργειας είναι καθοριστική για την υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στην επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται η ανάπτυξη υδροηλεκτρικών σταθμών άντλησης-αποθήκευσης, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν τις μεγαλύτερες μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή. Η υλοποίηση τέτοιων έργων θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια, θα βελτιώσει τις υποδομές ενέργειας της Βουλγαρίας και θα επιτύχει τους στόχους μας για απολιγνιτοποίηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι σταθμοί άντλησης-αποθήκευσης (PSHPPs) δεν παράγουν απλώς ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μπορούν επίσης να την αποθηκεύουν και να την απελευθερώνουν στο δίκτυο όταν χρειάζεται. Τα έργα εντάσσονται στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2024 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η Ομάδα ΕΤΕπ, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το 2023 παρείχε χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1,11 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα στη Βουλγαρία, σε σύγκριση με 494 εκατομμύρια ευρώ το 2022.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next