Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πράσινο Φως για την Ενεργειακή Μετάβαση της Ρουμανίας

Η EBRD και η Raiffeisen Bank επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια στη Ρουμανία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενώνει τις δυνάμεις της με την Raiffeisen Bank για να επενδύσει σε δύο τεράστιους ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Ρουμανία. Θα παρέχουν ένα πακέτο χρηματοδότησης €110 εκατομμυρίων για την κατασκευή ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) σταθμών παραγωγής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ρουμανία.
Το έργο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πράσινη μετάβαση της χώρας, καθώς θα παράγει καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι δύο σταθμοί, με συνολική χωρητικότητα 300 MW, θα βοηθήσουν τη Ρουμανία να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας.
Η EBRD και η Raiffeisen Bank δείχνουν εμπιστοσύνη στο μέλλον της πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία, υποστηρίζοντας ένα έργο που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ένα δάνειο της EBRD ύψους €55 εκατομμυρίων, συμπληρωμένο από ένα ισόποσο ποσό από την Raiffeisen Bank International, θα διαιρεθεί σε δύο τμήματα των €25 εκατομμυρίων και €30 εκατομμυρίων.

Το αρχικό τμήμα θα επωφεληθεί από μια μερική εγγύηση πρώτης απώλειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος InvestEU.

Οι δύο σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα έχουν χωρητικότητα 300 megawatt (MW) και θα κατασκευαστούν στα Lepuresti και Ghimpati.

Το έργο αναμένεται να παράγει 386 gigawatts-ώρα ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αποτρέποντας περίπου 160.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα πωληθεί στην τοπική αγορά.

Ο Grzegorz Zielinski, επικεφαλής της EBRD για την ενέργεια στην Ευρώπη, δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε τις επενδύσεις της Nofar Energy στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Ρουμανία, με την υποστήριξη της εγγύησης InvestEU”.

Πρόσθεσε: “Αυτοί οι ηλιακοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα αυξήσουν την ανανεώσιμη χωρητικότητα της Ρουμανίας, υποστηρίζοντας τη φιλοδοξία της χώρας να προσθέσει 11,9 GW νέας ανανεώσιμης χωρητικότητας έως το 2030”.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει διαθέσει σχεδόν €11 δισεκατομμύρια ως χρηματοδότηση σε 524 έργα σε όλη τη Ρουμανία.

Τα έργα Iepuresti και Ghimpati σηματοδοτούν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ρουμανίας, μετά από σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές για την υποστήριξη του φιλόδοξου προγράμματος πράσινης ενέργειας της χώρας.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next