Υπερθέρμανση του πλανήτη: Δυνατός ο περιορισμός στους 1,5°C χάρη στη χρήση της καθαρής ενέργειας

Τη θέση αυτή υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ωστόσο προτείνει συγκεκριμένο πλάνο έως το 2050.

Οι πιθανότητες σε παγκόσμια κλίμακα να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C ενισχύθηκαν από τη χρήση ρεκόρ υποδομών καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) και όπως περιγράφει το weforum.

Η χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας και οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνονται σε άνευ προηγουμένου επίπεδα – γεγονός που ο ΔΟΕ περιγράφει ως «σημαντικό», δεδομένου ότι αυτές οι δύο τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν το ένα τρίτο της μείωσης των εκπομπών που απαιτούνται αυτή τη δεκαετία για να τεθεί ο κόσμος σε καλό δρόμο για να φτάσει το καθαρό μηδέν έως το 2050.

Ωστόσο, απαιτείται ακόμη «πιο τολμηρή δράση» στην υπόλοιπη δεκαετία του 2020 για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5°C, με τις δαπάνες για καθαρή ενέργεια να πρέπει να υπερδιπλασιαστούν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, λέει ο Οργανισμός.

«Η παραμονή στην ίδια κατεύθυνση σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν ούτως ώστε να φθάσουν στις στοχευμένες ημερομηνίες με μηδενικές εκπομπές», λέει ο ΔΟΕ.

Η αποτυχία να ενισχυθεί αρκετά γρήγορα η καθαρή ενέργεια μέχρι το 2030 θα δημιουργήσει πρόσθετους κλιματικούς κινδύνους, λέει ο ΔΟΕ.

Αυτό έρχεται ως πληροφορία την ώρα που ο πλανήτης καταγράφει το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί το 2023, καθώς και μια σειρά από πυρκαγιές, καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες σε όλο τον κόσμο φέτος.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και η παραγωγή απαιτείται να αυξάνεται κατά 4% ετησίως έως το 2030 σύμφωνα με το σενάριο του ΔΟΕ για επίτευξη του σκοπού για μηδενικές εκπομπές στα μέσα του αιώνα.

«Για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C απαιτείται ο κόσμος να ενωθεί γρήγορα», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Fatih Birol.

«Τα καλά νέα είναι ότι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε – και πώς να το κάνουμε. Αλλά έχουμε επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα: Η ισχυρή διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαχωρίσουν το κλίμα από τη γεωπολιτική, δεδομένης της κλίμακας της πρόκλησης».

Comments are closed.