Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Σκωτίας τίθεται σε πλήρη λειτουργία

Το ρεκόρ, το έργο Seagreen 114 στροβίλων έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, παρέχοντας ενέργεια για περίπου 1,6 εκατομμύρια σπίτια το χρόνο

Το 1,1 GW Seagreen Offshore Wind Farm έχει αρχίσει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε πλήρη ισχύ, φέρνοντάς το σε καλό δρόμο για την παροχή καθαρής ενέργειας σε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια σπίτια ετησίως, σύμφωνα με πληροφορίες του businessgreen.

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο σταθερού πυθμένα της Σκωτίας, το Seagreen είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της TotalEnergies και της SSE Renewables που περιλαμβάνει 114 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται 27 χιλιόμετρα από την ακτή Angus στο Firth of Forth της Βόρειας Θάλασσας.

Το έργο των 1.075 MW, το οποίο λειτουργεί από μια ειδική χερσαία βάση εργασιών και συντήρησης στο λιμάνι Montrose, έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Το πράσινο κέρδος αυτής της κατασκευαστικής επένδυσης 

Με κόστος της τάξης των 3 δισ. λιρών, η Seagreen έλαβε για πρώτη φορά αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης για την τοποθεσία Firth of Forth Zone από την Crown Estate Scotland το 2010. Το έργο εγκρίθηκε από τους υπουργούς της κυβέρνησης της Σκωτίας το 2014 πριν ξεκινήσει η κατασκευή τον Ιούνιο του 2020.

Η πρώτη ανεμογεννήτρια Vestas 10 MW εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, με την πρώτη ισχύ να επιτυγχάνεται τον Αύγουστο του 2022 πριν από την εγκατάσταση του τελικού έλικα στην τοποθεσία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Τώρα πλήρως ολοκληρωμένη, η ισχύς από τη Seagreen εξάγεται από τη Βόρεια Θάλασσα μέσω τριών υποθαλάσσιων καλωδίων στην ξηρά στο Carnoustie, μέσω 19 χιλιομέτρων υπόγειου καλωδίου σε έναν νέο χερσαίο υποσταθμό στο Tealing κοντά στο Dundee, προτού διανεμηθεί σε σπίτια και επιχειρήσεις μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας .

Η παράδοση του έργου παρέχει ώθηση 1 δισεκατομμυρίου στερλινών στην οικονομία της Σκωτίας κατά την κατασκευή καθώς και περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανεξάρτητη ανάλυση της PwC.

Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Humza Yousaf καλωσόρισε το Seagreen που κυκλοφόρησε, περιγράφοντάς το ως ένα φανταστικό παράδειγμα της δουλειάς που γίνεται για την απελευθέρωση του δυναμικού ανανεώσιμης ενέργειας της Σκωτίας.

«Αυτό το σημαντικό ορόσημο για τη Seagreen είναι επίσης σημαντικό για τη Σκωτία, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός συστήματος καθαρής μηδενικής ενέργειας που παρέχει προσιτή, ασφαλή και καθαρή ενέργεια», είπε.

«Η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας για το κλίμα είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Σκωτίας – το ίδιο και η ακλόνητη δέσμευσή μας για μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζόμενους.

Είμαστε αποφασισμένοι να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική ευκαιρία που παρουσιάζει το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Σκωτίας, αναπτύσσοντας τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενσωματώνοντας την καινοτομία, ενισχύοντας δεξιότητες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ωφελώντας ανθρώπους και κοινότητες».

Comments are closed.