Ένας νέος δορυφόρος θα χρησιμοποιεί το AI της Google για να χαρτογραφήσει τις διαρροές μεθανίου από το διάστημα

Θα μπορούσε να βοηθήσει να δημιουργηθεί το πιο λεπτομερές πορτρέτο των εκπομπών μεθανίου – αλλά οι εταιρείες και οι χώρες θα πρέπει στην πραγματικότητα να ενεργήσουν βάσει των δεδομένων

Ένας δορυφόρος μέτρησης μεθανίου θα εκτοξευθεί τον Μάρτιο που στοχεύει να χρησιμοποιήσει το AI της Google για να ποσοτικοποιήσει, να χαρτογραφήσει και να μειώσει τις διαρροές. Η αποστολή αποτελεί μέρος μιας συνεργασίας με το μη κερδοσκοπικό Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας και το αποτέλεσμα, λένε, θα είναι το πιο λεπτομερές πορτρέτο των εκπομπών μεθανίου μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πού βρίσκονται τα χειρότερα σημεία και ποιος είναι υπεύθυνος.

Με το μεθάνιο να ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο της θέρμανσης που προκαλείται από τα αέρια του θερμοκηπίου, οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού πιέζουν για αυστηρότερους κανόνες για τον περιορισμό των διαρροών που προέρχονται από εργοστάσια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το MethaneSAT θα μετρήσει τα νέφη του μεθανίου που αναβλύζουν αόρατα από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και η Google και η EDF θα χαρτογραφήσουν στη συνέχεια αυτές τις διαρροές για χρήση από ερευνητές, ρυθμιστικές αρχές και το κοινό.

«Βάζουμε ουσιαστικά ένα σετ γυαλιών πραγματικά υψηλής ποιότητας, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε τη Γη και αυτές τις εκπομπές με μια ευκρίνεια που δεν είχαμε ποτέ πριν», λέει ο Steve Hamburg, επικεφαλής επιστήμονας και επικεφαλής του προγράμματος MethaneSAT στην EDF. .

Οι ειδικοί στο μεθάνιο λένε, ωστόσο, ότι ο δρόμος από την εύρεση διαρροής μέχρι να πείσει μια εταιρεία να το συνδέσει θα είναι επίπονος και ότι η συνεργασία δεν μπορεί να λύσει από μόνη της.
Μόλις βρεθεί σε τροχιά, το λογισμικό και τα φασματόμετρα της MethaneSAT, τα οποία μετρούν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός για την ανίχνευση του μεθανίου, θα εντοπίσουν τις συγκεντρωμένες θέσεις για τα νέφη μεθανίου καθώς και τις ευρύτερες περιοχές όπου τα αέρια διαχέονται και εξαπλώνονται. Θα χρησιμοποιήσει επίσης τους αλγόριθμους ανίχνευσης εικόνων της Google για να δημιουργήσει τον πρώτο ολοκληρωμένο, παγκόσμιο χάρτη της υποδομής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως υποδοχές αντλιών και δεξαμενές αποθήκευσης, όπου εμφανίζονται πιο συχνά διαρροές.

«Μόλις παραταχθούν αυτοί οι χάρτες, αναμένουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πολύ καλύτερη κατανόηση των τύπων μηχανημάτων που συμβάλλουν περισσότερο στις διαρροές μεθανίου», λέει ο Yael Maguire, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών γεωβιωσιμότητας της Google.

Αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ερευνητές του μεθανίου, σύμφωνα με τον Ρομπ Τζάκσον, καθηγητή της επιστήμης των συστημάτων της γης στο Στάνφορντ. Υπάρχουν εκατομμύρια επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις φυλάσσονται αυστηρά και, όπου είναι διαθέσιμες, η πρόσβαση είναι ακριβή. Ορισμένες χώρες εμποδίζουν επίσης τους ερευνητές να μελετήσουν την υποδομή τους ή να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνα χαμηλών πτήσεων για τη μέτρηση των εκπομπών. Με τους δορυφόρους, αυτό μπορεί να αλλάξει.

«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον αυτού του τομέα, όπου θα πρέπει να δημιουργούμε βάσεις δεδομένων όλων αυτών των τύπων υποδομής», λέει ο Τζάκσον. Αυτό συμβαίνει επειδή η μέτρηση των λοφίων από το διάστημα παρακάμπτει μεγάλο μέρος της αδιαφάνειας της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γη. «Μία πόρτα που ξεκλειδώνουν οι δορυφόροι είναι η δυνατότητα να βλέπεις παντού. Δεν θα υπάρχει πουθενά να κρυφτείς, τελικά».

Η συνεργασία με το MethaneSAT έρχεται σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παίρνουν αυστηρότερες θέσεις για τη μείωση των διαρροών μεθανίου. Τροφοδοτούμενη από τη δυναμική του COP28 τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο κανόνων τον Δεκέμβριο που θα απαιτήσει περισσότερη παρακολούθηση και επιδιόρθωση των διαρροών. Τον Ιανουάριο, η διοίκηση πρότεινε επίσης την επιβολή προστίμων στις εταιρείες για την περίσσεια μεθανίου, αν και αυτός ο κανόνας δεν έχει οριστικοποιηθεί και καταπολεμείται από τη βιομηχανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε επίσης σε αυστηρότερα πρότυπα τον Νοέμβριο.

Μόλις η συνεργασία του MethaneSAT προσδιορίσει από πού προέρχονται οι διαρροές, η EDF θα χρησιμοποιήσει το παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης και απόκρισης μεθανίου από τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο αποστέλλει δεδομένα σχετικά με τις διαρροές μεθανίου στις κυβερνήσεις και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να αναλάβουν δράση. Το Αμβούργο από την EDF λέει ότι τα πρώτα δεδομένα και οι εικόνες από τον δορυφόρο αναμένονται στις αρχές του καλοκαιριού.

Αν και ο Τζάκσον είναι αισιόδοξος ότι πιο ακριβή δεδομένα από την Google και την EDF θα ασκήσουν πίεση στις εταιρείες, προειδοποιεί ότι η μετάβαση από την ευαισθητοποίηση στη δράση δεν είναι απλή. Ένα ζήτημα είναι ότι ακόμα κι αν μια συγκεκριμένη επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου προσδιορίζεται ως κακός παράγοντας, δεν είναι μικρό έργο να καταλάβουμε σε ποιον ανήκει αυτή η υποδομή και ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα για να τους κάνει να δράσουν. Επιπλέον, ορισμένες περιφέρειες και κυβερνήσεις είναι πιθανό να ανταποκρίνονται λιγότερο στα δεδομένα από άλλες.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η απλή κατοχή αυτών των πληροφοριών θα σημαίνει ότι οι εταιρείες και οι χώρες θα απενεργοποιούν τις διαρροές μεθανίου σαν διακόπτης φώτων», λέει.

Comments are closed.