Στο ολλανδικό δικαστήριο αεροπορική εταιρεία για «πράσινο ξέπλυμα»

Οι διαφημίσεις της εταιρείας κρίθηκαν «παραπλανητικές και, ως εκ τούτου, παράνομες», ωστόσο δεν της επιβλήθηκε καμία τιμωρία.

Το ολλανδικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία θεωρεί την εθνική αεροπορική εταιρεία KLM ένοχη για «πράσινο ξέπλυμα». Το περιφερειακό δικαστήριο του Άμστερνταμ αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι η εταιρεία παραπλάνησε τους καταναλωτές με διαφημίσεις που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της περιβαλλοντικής του εικόνας.

To «πράσινο ξέπλυμα» είναι μια μορφή διαφήμισης ή μάρκετινγκ με την οποία οι πράσινες δημόσιες σχέσεις και το πράσινο μάρκετινγκ χρησιμοποιούνται παραπλανητικά για να πείσουν το κοινό ότι τα προϊόντα, οι στόχοι και οι πολιτικές ενός οργανισμού είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η απόφαση, η οποία ήρθε εν μέσω της ώθησης που ασκούν οι ρυθμιστικές αρχές για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών ισχυρισμών του εταιρικού κόσμου, ανέφερε ότι η KLM είχε δώσει μια «υπερβολικά ρόδινη εικόνα» των μέτρων της και προσπάθησε να δώσει την «εσφαλμένη εντύπωση» ότι οι πτήσεις θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες. Ωστόσο, δεν επιβλήθηκε καμία τιμωρία στην εταιρεία.

Η υπόθεση ορόσημο για το «πράσινο ξέπλυμα» ασκήθηκε από την ομάδα πίεσης Fossielvrij NL (Fossil-free Netherlands). Το δικαστήριο έκρινε ότι οι διαφημίσεις, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο της εκστρατείας “Fly Responsibly” της αεροπορικής εταιρείας, ήταν «παραπλανητικές και, ως εκ τούτου, παράνομες». 

Η KLM «δίνει μια υπερβολικά ρόδινη εικόνα για τον αντίκτυπο μέτρων όπως το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο και η αναδάσωση», ανέφερε το δικαστήριο στην ετυμηγορία του. «Τα μέτρα αυτά μειώνουν μόνο οριακά τις αρνητικές περιβαλλοντικές πτυχές και δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι πτήσεις με την KLM είναι βιώσιμες».

«Το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο: Οι εταιρείες δεν επιτρέπεται να ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, όταν στην πραγματικότητα τροφοδοτούν την κρίση», δήλωσε ο Hiske Arts, ακτιβιστής της Fossielvrij NL.

Comments are closed.