DRGR: Το κόστος χρέους σε ιστορικό υψηλό απειλεί με χρεοκοπία χώρες που επενδύουν στην κλιματική αλλαγή

Αναδυόμενες οικονομίες θα κληθούν να πληρώσουν φέτος χρέη-ρεκόρ ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σχεδόν 40 εξ αυτών αδυνατούν να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να διακινδυνεύσουν στάση πληρωμών μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τις εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από το Έργο για την Ανακούφιση Χρέους για μια Πράσινη και Διασφαλισμένη Ανάκαμψη (DRGR), διαπίστωσε ότι 47 αναπτυσσόμενες χώρες θα ξεπεράσουν τα όρια χρέους που θεωρούνται μη βιώσιμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εάν επενδύσουν τα απαιτούμενα ποσά για να επιτύχουν τους στόχους της Ατζέντας 2030 και της Συμφωνίας των Παρισίων.

“Με το τρέχον περιβάλλον χρέους, θα βρίσκονταν σε τόσο υψηλή χρεωστική πίεση που θα χτυπούσαν την πόρτα της (στάσης πληρωμών), αν προσπαθούσαν να κινητοποιήσουν τέτοιου είδους χρηματοδότηση”, δήλωσε ο Kevin Gallagher, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Επιπλέον 19 αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψουν τους στόχους δαπανών χωρίς εξωτερική βοήθεια, παρόλο που δεν θα πλησιάσουν τα όρια στάσης πληρωμών.

Η έκθεση ζητάει την αναμόρφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής, παράλληλα με την διαγραφή χρέους για τις πιο ευάλωτες χώρες και την αύξηση της προσιτής χρηματοδότησης και των πιστωτικών ενισχύσεων.

“Πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερα κεφάλαια και να μειώσουμε το κόστος των κεφαλαίων για τις χώρες, εάν θέλουμε να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους”, δήλωσε ο Gallagher στο Reuters.

Το Έργο DRGR αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, του Ιδρύματος Heinrich-Böll-Stiftung, του Κέντρου για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, του SOAS και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η έκθεση ασκεί επίσης πίεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τη βιωσιμότητα του χρέους – περίπλοκες αξιολογήσεις που είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό του ύψους της διαγραφής χρέους που λαμβάνουν οι χώρες που βρίσκονται σε στάση πληρωμών.

Εάν το ΔΝΤ καθορίσει ότι μια χώρα μπορεί να διαχειριστεί ένα υπερβολικό ποσό χρέους, μπορεί να επιβαρύνει τη χώρα με μη ανεκτές πληρωμές – πιθανώς ωθώντας την ξανά σε στάση πληρωμών.

Οι ιδιωτικοί πιστωτές, ωστόσο, έχουν κατά καιρούς επικρίνει τις αναλύσεις του Ταμείου ως υπερβολικά απαισιόδοξες, καθιστώντας τες στενά παρακολουθούμενες και πολιτικά φορτισμένες.

Το DRGR υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ, το οποίο διεξάγει μια πολυετή αναθεώρηση των αναλύσεων, οφείλει να ενσωματώσει τις ανάγκες δαπανών για την κλιματική αλλαγή – καθώς και πρόσθετα περιθώρια ασφαλείας για την αντιμετώπιση κλιματικών, οικονομικών κρίσεων και πανδημιών.

“Εάν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει άμεσα και με συντονισμένο τρόπο για να παρέχει ολοκληρωμένη διαγραφή χρέους όπου χρειάζεται, παράλληλα με νέα ρευστότητα, επιχορηγήσεις και χρηματοδότηση προσιτής ανάπτυξης, το κόστος της αδράνειας θα είναι δυσβάσταχτο”, προειδοποιεί η έκθεση.

  • Το ιστορικά υψηλό κόστος χρέους απειλεί με χρεοκοπία χώρες που επενδύουν στην κλιματική αλλαγή.
  • 47 αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν να υπερβούν τα όρια χρέους που θεωρούνται μη βιώσιμα από το ΔΝΤ.
  • Απαιτείται επειγόντως αναμόρφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής, διαγραφή χρέους και αύξηση της προσιτής χρηματοδότησης.
  • Το ΔΝΤ οφείλει να αναθεωρήσει τον τρόπο υπολογισμού της βιωσιμότητας του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες δαπανών για την κλιματική αλλαγή.
  • Η αδράνεια απέναντι στην κλιματική κρίση και το χρέος θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Δείτε εδώ όλη την έκθεση της DRGR

Comments are closed.