Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η Ουκρανία θα διπλασιάσει τις εισαγωγές ενέργειας μετά τις ρωσικές επιθέσεις, αναφέρει το υπουργείο ενέργειας της χώρας.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να διπλασιάσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μετά από μια ισχυρή ρωσική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, δήλωσε το υπουργείο ενέργειας.

Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν στις 16.699 μεγαβατώρες (MWh) σε σύγκριση με τις 7.600 MWh την Τετάρτη, ανέφερε το υπουργείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Οι προγραμματισμένες εισαγωγές πλησιάζουν στο ιστορικό υψηλό των 18.649 MWh, το οποίο καταγράφηκε στα τέλη Μαρτίου μετά το πρώτο κύμα ρωσικών επιθέσεων στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα.

Από τα τέλη Μαρτίου, ο ουκρανικός ενεργειακός τομέας έχει γίνει στόχος πολλαπλών μαζικών ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές και θέτοντας το ζήτημα της αποκέντρωσης της παραγωγικής δυναμικότητας.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας Ukrhydroenergo δήλωσε την Πέμπτη ότι δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της υπέστησαν σοβαρές ζημιές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και δεν λειτουργούν πλέον μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

“Από σήμερα όλες οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές”, ανέφερε σε δήλωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι και προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναφορά της λειτουργίας των εργοστασίων.

Η Ουκρανία λειτουργούσε 10 υδροηλεκτρικούς σταθμούς πριν από τη ρωσική εισβολή το 2022, οι οποίοι παρήγαγαν περίπου το 10% όλης της ουκρανικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2023, οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovska και μετά από τις τελευταίες επιθέσεις, μόνο επτά εργοστάσια λειτουργούν με σημαντικά μειωμένη δυναμικότητα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα έχασε επίσης περίπου το 80% της θερμοηλεκτρικής της παραγωγής και τώρα η Ουκρανία πρέπει να βασιστεί όλο και περισσότερο στους τρεις πυρηνικούς της σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι παράγουν περίπου το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας.

Η θερμική και υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν τα επίπεδα προσφοράς και κατανάλωσης ισορροπημένα κατά τις ώρες αιχμής κατανάλωσης ενέργειας το πρωί και το βράδυ.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

“Σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, έχουν ήδη γίνει έκτακτες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία”, ανέφερε το υπουργείο.

Επίσης, θα παρέχεται έκτακτη βοήθεια κατά τις βραδινές ώρες αιχμής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε.

Ο ουκρανικός διαχειριστής ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo δήλωσε σε ξεχωριστή δήλωση ότι αναμένει σημαντικό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν όλη την ημέρα.

“Η βιομηχανική κατανάλωση θα περιοριστεί από τις 18:00 έως τις 24:00. Με αύξηση της κατανάλωσης, είναι πιθανές έκτακτες διακοπές”, ανέφερε η Ukrenergo.

Η εταιρεία είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι υποσταθμοί διανομής της δέχθηκαν επανειλημμένες επιθέσεις και η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Svenja Schulze, που επισκέφτηκε το Κίεβο την Πέμπτη, δήλωσε ότι το Βερολίνο είχε διαθέσει μια επιχορήγηση 45 εκατομμυρίων ευρώ για την Ukrenergo.

“Αυτό το πακέτο είναι πολύ ευέλικτο”, δήλωσε η Schulze στους δημοσιογράφους.

“Με αυτό το πακέτο η Ουκρανία είναι σε θέση να επισκευάσει, να εξασφαλίσει και να εκσυγχρονίσει τις γραμμές μεταφοράς και τους υποσταθμούς.”

Η Ουκρανία, καθαρή εξαγωγέας ενέργειας πριν από τη ρωσική εισβολή το 2022, αύξησε δραματικά τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και διέκοψε τις εξαγωγές μετά από μια σειρά επιθέσεων στο ενεργειακό σύστημα στα τέλη Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

 

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next