Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τράπεζες: Ηγέτες στην Αειφόρο Ανάπτυξη και την Πράσινη Μετάβαση

Ηγέτες του Τραπεζικού Κλάδου Συζητούν για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Πράσινη Μετάβαση

Σε ένα πάνελ στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ με θέμα “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”, η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, και ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συζήτησαν τον κρίσιμο ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Βέττας, εστιάζοντας στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση, τόνισε την ανάγκη η ελληνική οικονομία να δημιουργήσει πλεονάσματα, πέρα από τα δημοσιονομικά, για να χρηματοδοτήσει την στροφή προς το πράσινο. Αναγνώρισε την πρόκληση που φέρνει η διασφάλιση αυτών των πλεονασμάτων, υπογραμμίζοντας όμως ότι η αντιμετώπισή της δεν πρέπει να προκαλεί πανικό.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές ανάγκες της πράσινης ανάπτυξης, ο κ. Βέττας υπογράμμισε το κενό χρηματοδότησης ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί έως το 2030, μετά το πέρας του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από δημόσιο χρήμα, ο κ. Βέττας τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης διαδικασιών και πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βέττας υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να αναλάβουν λελογισμένα ρίσκα στον τομέα των πράσινων χρηματοδοτήσεων, ενώ παράλληλα να συνεργαστούν με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως τα venture capitals.

Από την πλευρά της, η κ. Βρεττού εστίασε στην τεράστια προσαρμοστικότητα και δυναμική που διαθέτει η Ελλάδα απέναντι στις αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της πράσινης μετάβασης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ομαλής μετάβασης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καθώς οι μεγαλύτερες διαθέτουν μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής.

Η κ. Βρεττού αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για μια ομαλή και μη ριζοσπαστική πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην ευρεία διαβούλευση και την προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, η κ. Βρεττού παρουσίασε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη των ΜμΕ στην πορεία τους προς την πράσινη μετάβαση. Ειδικότερα, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης των ΜμΕ, ώστε να υιοθετήσουν την άποψη ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί επένδυση με μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως η πρόσβαση σε νέες αγορές και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Τέλος, η κ. Βρεττού αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται τόσο από τις συστημικές, όσο και από τις μικρότερες τράπεζες, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.

Συμπερασματικά, η συζήτηση στο πάνελ ανέδειξε τον καίριο ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην υλοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης. Η χρηματοδότηση, η εκπαίδευση και η υιοθέτηση ομαλών πρακτικών αποτελούν βασικά στοιχεία για την επιτυχή στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next