Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πράσινο φως για τις συμφωνίες για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τους Νορβηγικούς Οικονομικούς Μηχανισμούς για την περίοδο 2021-2028

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα απόφαση για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή των συμφωνιών για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και τους Νορβηγικούς Οικονομικούς Μηχανισμούς για την περίοδο 2021-2028.

Η απόφαση καλύπτει επίσης την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή δύο διμερών πρωτοκόλλων εμπορίου αλιευμάτων με την Ισλανδία και τη Νορβηγία, τα οποία διαπραγματεύτηκαν παράλληλα.
Επιπλέον, το Συμβούλιο έδωσε την αρχική του έγκριση και αποφάσισε να ζητήσει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύναψη αυτών των δύο συμφωνιών και των δύο πρωτοκόλλων.

ΕΟΧ και Νορβηγικοί Οικονομικοί Μηχανισμοί για την περίοδο 2021-2028

Το ΕΟΧ και Νορβηγικοί Οικονομικοί Μηχανισμοί για την περίοδο 2021-2028 καθορίζουν τη συνεισφορά των κρατών της ΕΖΕ-ΕΦΤΑ – Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Νορβηγίας – στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Οι δύο χρηματοδοτικοί μηχανισμοί θα διαθέσουν συνολικά οικονομική συνδρομή ύψους 3,268 δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικονομική και κοινωνική συνοχή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο από τον Μάιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2028.

Το ποσό αυτό αποτελείται από ειδικές για κάθε χώρα διαθέσεις στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, βάσει του κατανομικού κλειδιού του Ταμείου Συνοχής.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για την προώθηση τριών γενικών θεματικών προτεραιοτήτων:

  • Πράσινη μετάβαση της Ευρώπης
  • Δημοκρατία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα
  • Κοινωνική ένταξη και ανθεκτικότητα

Διμερή πρωτόκολλα εμπορίου αλιευμάτων με την Ισλανδία και τη Νορβηγία

Τα δύο «πρόσθετα πρωτόκολλα» στις διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με τη Νορβηγία και την Ισλανδία, τα οποία διαπραγματεύτηκαν παράλληλα, προβλέπουν τη φιλελευθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ για ορισμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας που προέρχονται από τις χώρες αυτές από τον Μάιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2028, στη βάση των πρωτοκόλλων για την περίοδο 2014-2021.

Η Νορβηγία θα ανανεώσει επίσης τη ρύθμιση διαμετακόμισης ψαριών για τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ που αποβιβάζουν τα αλιεύματά τους στη Νορβηγία.

Οι συμφωνίες για τον ΕΟΧ και τους Νορβηγικούς Οικονομικούς Μηχανισμούς για την περίοδο 2021-2028 αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της ΕΖΕ-ΕΦΤΑ. Η υλοποίηση των συμφωνιών με αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που δημιουργούνται, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next