Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κλιματική αλλαγή και πόλεις.

Ο επανασχεδιασμός του αστικού δημόσιου χώρου: το μοντέλο των φιλικών και βιώσιμων πόλεων
της Ιφιγένειας Σουφλιά
Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ,
MEng Ναυτική & Θαλάσσια Τεχνολογία ΕΜΠ
Πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

Οι κάτοικοι των σύγχρονων πόλεων έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων όπως η διάνυση μεγάλων αποστάσεων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, οι ποικίλες ανισότητες, η έλλειψη ελεύθερου δημόσιου χώρου κτλ. Προβλήματα που επιβαρύνουν συνεχώς με άγχος και στρες δημιουργώντας μία δύσκολη καθημερινότητα. Επιπλέον οι αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, μεταναστευτική, κοινωνική κτλ.) των τελευταίων χρόνων έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου αστικού χώρου.

Μέσα σε ένα ήδη επιβαρυμένο λοιπόν αστικό τοπίο, όπου η κακή ποιότητα ζωής των κατοίκων κυριαρχεί, προστίθενται τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η κακή ποιότητα του αέρα, η υψηλές εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, η έλλειψη αστικού πρασίνου, τα κύματα καύσωνα, οι θερμικές νησίδες, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης στις πόλεις.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη ο επανασχεδιασμός των πόλεων και του δημόσιου χώρου κυρίως με στοχευόμενες παρεμβάσεις κρίνεται αναγκαίος. Η κατεύθυνση που υιοθετείται είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η δημιουργία μοντέλων πόλεων φιλικών προς των άνθρωπο και το περιβάλλον μέσω ευέλικτων προσεγγίσεων/παρεμβάσεων που έχουν εμπνευσθεί και βασίζονται στη φύση.

Πίδακες νερού σε πλατείες, χρήση διαπερατών υλικών, φυτεμένες στέγες ή τοίχοι, σιντριβάνια, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να ενσωματωθούν εντός του αστικού ιστού και να έχουν φυσικά οφέλη. Η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, η ψύξη των χώρων, η αντιμετώπιση των κυμάτων καύσωνα κατά τους θερινούς μήνες, η μείωση των αέριων ρύπων κ.α., είναι τα άμεσα αποτελέσματα στο αστικό περιβάλλον.

Η δημιουργία επιπλέον δημόσιου χώρου για αναψυχή, τα αστικά και περιαστικά πάρκα και άλση, η χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την δημιουργία φιλικών και βιώσιμων πόλεων προσαρμοσμένων στις νέες κλιματικές συνθήκες  με επίκεντρο των άνθρωπο, την κάλυψη των αναγκών του και την ποιότητα διαβίωσης του.

__________________________________________________________________________________

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντονιστής του Συμφώνου στην Ελλάδα είναι ο οργανισμός ΙΝΖΕΒ. Για όποια πληροφορία σχετικά με το Σύμφωνο ή για κλιματικές δράσεις που θα σας ενδιέφερε να διοργανώσετε, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ομάδα Συντονισμού στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 210 6394608.

 

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next