Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Principia: Μία ιστορία αλληλεγγύης, δημιουργίας και κυκλικής οικονομίας

Σε μια όμορφη ιστορία αλληλεγγύης και δημιουργικότητας, η εταιρεία Principia, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), έδωσε ζωή σε ένα πρωτότυπο ξύλινο παιδότοπο για τα παιδιά του Κέντρου Αποθεραπείας – Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία “Κιβωτός”, στην Κοζάνη.

Από παλέτες σε παιδικά όνειρα:

Η “Κιβωτός”, όπως ονομάστηκε συμβολικά ο παιδότοπος, χτίστηκε με υλικά που έλαβαν μια δεύτερη ευκαιρία. 500 παλέτες από το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο “Πέρασμα” και 6 τεράστια ξύλινα στροφεία, μεταμορφώθηκαν στα χέρια δημιουργικών ανθρώπων σε ένα χώρο χαράς και παιχνιδιού για τα παιδιά.

Συνεργασία για κοινωνική προσφορά:

Η δημιουργία της “Κιβωτού” δεν ήταν απλά ένα έργο κατασκευής. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια γεμάτη αλληλεγγύη και δημιουργικότητα.

  • Μαθητές του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιούργησαν πρωτότυπα ξύλινα παιχνίδια, χαρίζοντας στα παιδιά στιγμές χαράς και φαντασίας.
  • Εργαζόμενοι της Principia πρόσφεραν χρόνο και μεράκι, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του έργου.
  • Το Κέντρο “Κιβωτός” έδωσε πνοή στην πρωτοβουλία, ανοίγοντας τις πόρτες του σε ένα μέλλον γεμάτο παιχνίδι και χαρά για τα παιδιά.

Κυκλική οικονομία στην πράξη:

Η “Κιβωτός” αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας. Υλικά που θα κατέληγαν άχρηστα, βρήκαν νέα ζωή, προσφέροντας αξία στην κοινωνία και χαρίζοντας χαμόγελα στα παιδιά.

Πέρα από την κατασκευή:

Πέρα από την κατασκευή του παιδότοπου, το project “Κιβωτός” είχε και άλλα σημαντικά οφέλη:

  • Ανάπτυξη καλλιτεχνικών δεξιοτήτων: Τα παιδιά του Κέντρου συμμετείχαν ενεργά στη διακόσμηση και την κατασκευή των παιχνιδιών, καλλιεργώντας τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.
  • Ευαισθητοποίηση για την κυκλική οικονομία: Η “Κιβωτός” έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την αξία της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής οικονομίας, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών.
  • Ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας: Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και η συμμετοχή εθελοντών δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς στην τοπική κοινωνία, καλλιεργώντας πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Η “Κιβωτός” στέκει πλέον αγέρωχη, όχι μόνο σαν παιδότοπος, αλλά σαν σύμβολο αλληλεγγύης, δημιουργικότητας και υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών. Μία ιστορία που υπενθυμίζει σε όλους μας τη δύναμη της συνεργασίας και της κοινωνικής προσφοράς για την δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Αναλυτικότερα, 500 παλέτες οι οποίες μετέφεραν τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα» αλλά και 6 τεράστια στροφεία διαμέτρου 1,5μ με καλώδια μέσης τάσης που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη το σημαντικό αυτό project, το οποίο χωρίστηκε σε τρεις φάσεις:

  • Tον περασμένο Δεκέμβριο, το Κέντρο αξιοποίησε μέρος των υλικών για να δημιουργήσει ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, διακοσμητικά στολίδια και δώρα, τα οποία επιμελήθηκαν εικαστικά τα παιδιά. Οι παιδικές δημιουργίες προσφέρθηκαν στους εργαζομένους της Principia, και διατέθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του Κέντρου.
  • Στη συνέχεια, σπουδαστές των Εργαστηρίων Γλυπτικής και Διακοσμητικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήσαν πρωτότυπα και χρηστικά ξύλινα παιχνίδια που βοήθησαν τα παιδιά της «Κιβωτού» να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να προάγουν την κοινωνική τους ένταξη.
  • Αποκορύφωμα του έργου αποτέλεσε η δημιουργία του ξύλινου παιδότοπου με το όνομα «Κιβωτός», μέσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Για την κατασκευή του διατέθηκαν περισσότερες από 450 εργατοώρες και χρησιμοποιήθηκε φυσική ξυλεία, καθώς και οι παλέτες και τα στροφεία της Principia από το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα». Η κιβωτός μπορεί να δεχτεί ταυτόχρονα δεκάδες παιδιά, αποτελώντας ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, συνύπαρξης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ο χώρος είναι στεγασμένος και κατάλληλος για αμαξίδια, προκειμένου κάθε παιδί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο παιχνίδι. Για να συμπληρωθεί το «σκηνικό» της «Κιβωτού», οι εναπομείνασες πρώτες ύλες κατασκευής μεταμορφώθηκαν σε ξύλινα παιχνίδια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εντός του παιδότοπου

Η ιστορία της “Κιβωτού” δεν σταματάει εδώ. Η Principia, με αίσθημα ευθύνης και δέσμευσης για την κοινωνική προσφορά, υλοποιεί και άλλα projects με γνώμονα την κυκλική οικονομία και την αλληλεγγύη.

  • Επανάχρηση υλικών: Σε συνεργασία με το Fabric Republic, η εταιρεία επαναχρησιμοποίησε παλιά merchandising υλικά στο πλαίσιο του rebranding, δίνοντας τους μια νέα ζωή.
  • Χώρος αναψυχής: Στο αιολικό πάρκο “Σωρός” στον Έβρο, η Principia δημιούργησε έναν χώρο αναψυχής από ανακυκλώσιμα υλικά, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα σημείο για χαλάρωση και σύνδεση με τη φύση.

Η “Κιβωτός” αποτελεί έμπνευση:

Η πρωτοβουλία της Principia αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Μας υπενθυμίζει ότι η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα και η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών μπορούν να φέρουν θετικές αλλαγές στην κοινωνία.

Κάθε μικρή πράξη μετράει! Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε ένα μέλλον γεμάτο αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και αισιοδοξία.

 

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next