Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δανία: Πρωτοπόρος στην επιβολή φόρου CO2 στις φάρμες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Δανία θα επιβάλει πρώτη φόρο CO2 στις φάρμες, αναφέρει η κυβέρνηση

Η Δανία, ένας σημαντικός εξαγωγέας χοιρινού και γαλακτοκομικών προϊόντων, θα εισαγάγει φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κτηνοτροφία από το 2030, καθιστάμενη την πρώτη χώρα που το κάνει και ελπίζοντας να εμπνεύσει άλλες να ακολουθήσουν, δήλωσε η κυβέρνηση.

Ο φόρος προτάθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο από κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες για να βοηθήσει τη Δανία να επιτύχει το νομικά δεσμευτικό στόχο του 2030 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% από τα επίπεδα του 1990.

Η κεντρώα κυβέρνηση, αργά τη Δευτέρα, κατέληξε σε ευρύ συμβιβασμό με αγρότες, βιομηχανίες, συνδικάτα εργαζομένων και περιβαλλοντικές ομάδες σχετικά με την πολιτική που συνδέεται με τη γεωργία, την κύρια πηγή εκπομπών CO2 της χώρας.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιβάλει πραγματικό φόρο CO2 στη γεωργία. Άλλες χώρες θα εμπνευστούν από αυτό», δήλωσε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του ο υπουργός φορολογίας Jeppe Bruus των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.

Ενώ υπόκειται στην έγκριση του κοινοβουλίου, οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν να περάσει ένα νομοσχέδιο μετά την ευρεία συναίνεση.

Η συμφωνία πρότεινε να φορολογηθούν οι αγρότες 300 δανέζικες κορόνες (43,16 $) ανά τόνο CO2 το 2030, αυξανόμενες σε 750 κορόνες έως το 2035.

Οι αγρότες θα δικαιούνται έκπτωση φόρου εισοδήματος 60%, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος ανά τόνο θα ξεκινήσει από 120 κορόνες και θα αυξηθεί σε 300 κορόνες έως το 2035, ενώ θα διατεθούν επιδοτήσεις για να υποστηρίξουν τις προσαρμογές στις γεωργικές εργασίες.

Ο φόρος θα μπορούσε να επιβαρύνει με επιπλέον κόστος 2 κορόνες το κιλό (2,2 λίβρες) κιμά μοσχαρίσιο το 2030, δήλωσε στην κρατική ραδιοτηλεόραση DR η υπουργός Οικονομικών Stephanie Lose. Ο κιμάς μοσχαρίσιος πωλείται περίπου από 70 κορόνες το κιλό στα δανέζικα discount stores.

Η Νέα Ζηλανδία αυτόν τον μήνα απέρριψε τα σχέδια για την εισαγωγή παρόμοιου φόρου μετά από επικρίσεις από τους αγρότες.

Αλλά ενώ οι Δανοί αγρότες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι οι κλιματικοί στόχοι της χώρας θα μπορούσαν να τους αναγκάσουν να μειώσουν την παραγωγή και να περικόψουν θέσεις εργασίας, δήλωσαν ότι ο συμβιβασμός καθιστά δυνατή τη διατήρηση της επιχείρησης τους.

«Η συμφωνία φέρνει διαύγεια σε σημαντικά τμήματα των συνθηκών των αγροτών», δήλωσε η ομάδα γεωργίας L&F.

Επιπτώσεις και αντιδράσεις

Η εισαγωγή του φόρου CO2 στις φάρμες αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της Δανίας.

  • Μείωση εκπομπών: Ο φόρος αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία, συμβάλλοντας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.
  • Αύξηση τιμών: Ο φόρος θα αυξήσει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές.
  • Προσαρμογές: Οι αγρότες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, υιοθετώντας πιο βιώσιμες πρακτικές εκτροφής ζώων και διαχείρισης των αποβλήτων.
  • Αντιδράσεις: Ορισμένοι αγρότες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το φόρο, φοβούμενοι ότι θα βλάψει την ανταγωνιστικότητά τους και θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν τον φόρο ως απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πιθανό μοντέλο για άλλες χώρες

Η Δανία ελπίζει ότι η εισαγωγή του φόρου CO2 στις φάρμες θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

  • Παρόμοιες πρωτοβουλίες: Ήδη, άλλες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, έχουν εξετάσει την εισαγωγή παρόμοιων φόρων.
  • Διεθνής συνεργασία: Η διεθνής συνεργασία θα είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα.

Η εισαγωγή του φόρου CO2 στις φάρμες στην Δανία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των αγροτών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και από την υποστήριξη που θα λάβουν από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Δανία ελπίζει ότι η πρωτοβουλία της θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες να ακολουθήσουν, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next