Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μητσοτάκης: Ταμείο Απανθρακοποίησης με επενδύσεις 3,8 δισ. ευρώ στα νησιά

Προβλέπεται η ανάπτυξη ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας αλλά και υποδομές φόρτισης πλοίων και οχημάτων

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτισε τις εργασίες της Συνόδου των «Διαλόγων Νισύρου», εκφράζοντας την ελπίδα πως σ’ αυτήν την συνάντηση, που γίνεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, θα συζητηθούν καινοτόμες ιδέες και εφαρμόσιμες λύσεις.

Κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο θα σηματοδοτήσει και η ίδια η ένταξη της Νισύρου στην πρωτοβουλία «GR-eco Islands».

Οι «Διάλογοι Νισύρου» πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος» και έχουν ως θέμα φέτος «Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Γεωπολιτική – Ενέργεια – Νησιωτικότητα».

«Δείγμα της πολιτικής μας επιλογής η νησιωτικότητα να συνδυάζεται με δράσεις που θα προωθούν την ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Το ηφαίστειο της Νισύρου ευτυχώς παραμένει κοιμόμενο, αλλά οι ”Διάλογοί” της οφείλουν να μας ”ξυπνήσουν” όλους.

Για τη γεωπολιτική ισορροπία και την ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο, για τα προβλήματα της εποχής, όπως η κλιματική κρίση αλλά και ο υπερτουρισμός. Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία πολυεπίπεδης αναστάτωσης στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ίδρυση ταμείου απανθρακοποίησης νησιών, με επενδύσεις ύψους 3,8 δισ. σε βάθος οκταετίας.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, την αποθήκευση ενέργειας και τις υποδομές φόρτισης πλοίων και οχημάτων ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2029, βγάζοντας έτσι από την ενεργειακή απομόνωση 16 νησιά.

«Θυμίζω, επίσης, τις 21 δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στη διεθνή διάσκεψη ”Our Ocean Conference” της Αθήνας, από τη θωράκιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση της ρύπανσης, έως τη βιώσιμη αλιεία και τη γαλάζια οικονομία.

Όπως και τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, κάτι που υπολογίζεται πως θα διευρύνει κατά 80% τους προστατευόμενους τόπους σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Την ίδια ώρα, έχουμε θεσπίσει τις ”Απάτητες Παραλίες”, με 238 ακτές να έχουν ήδη ενταχθεί εκεί -ανάμεσά τους, μάλιστα, και της Νισύρου. Δημιουργούμε, παράλληλα, το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, σε μία προσπάθεια να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν μέσα από ήπιες δραστηριότητες.

Και συγκροτούμε, τέλος, τον ”Κόκκινο Κατάλογο”, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την ελληνική βιοποικιλότητα, όπου πλέον έχουν καταγραφεί 11.500 ζώα και φυτά μοναδικής οικολογικής αξίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι χειροπιαστές οι ενέργειες με στόχο να συγκλίνουν τα νησιά μας προς την αειφορία, σε μία ενιαία κατεύθυνση την οποία υπηρετεί και το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό στις περιοχές Natura», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next