Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Η «σούπερ μπλε σελήνη» που θα κοσμήσει τον νυχτερινό ουρανό

Η φετινή πανσέληνος θα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη, καθώς ένα μοναδικό φαινόμενο θα παρουσιαστεί στον αποψινό ουρανό

Απόψε, Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, θα είναι μια ιδιαίτερη νύχτα, καθώς τον νυχτερινό ουρανό θα κοσμήσει η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Το όνομα της πανσελήνου έχει δοθεί προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής. Η φετινή πανσέληνος θα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη, καθώς ένα μοναδικό φαινόμενο θα παρουσιαστεί στον αποψινό ουρανό: η «σούπερ μπλε σελήνη», ένα σπάνιο φαινόμενο που σύμφωνα με τη NASA συμβαίνει όταν οι διαφορετικοί κύκλοι του μπλε και του σούπερ φεγγαριού τυχαίνει να ευθυγραμμιστούν και να καταγράψουν παράλληλες πορείες.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν αυτό το μαγευτικό θέαμα, σημειώνεται πως η πανσέληνος θα φτάσει στο πικ της στις 21:25.

Διάφοροι μύθοι γύρω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι

Ο πιο γνωστός ίσως μύθος για την πανσέληνο του Αυγούστου είναι πως θεωρείται η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη, όπως έχει επισημανθεί από τον Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου, μέσω δημοσίευσής του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ’ αυτή τη θέση η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της Πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Ο μύθος για το μεγαλύτερο αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι ο μοναδικός, αφού υπάρχουν και άλλοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς στους διάφορους λαού. Ανάμεσα σε αυτούς και η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» τη μέρα της πανσελήνου, εξ ου και η λέξη «σεληνιασμός», αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία. Παρολ’ αυτά στατιστικές μελέτες που έχουν γίνει επανειλημμένα κι έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά («Annals of Emergency Medicine», «Journal of Emergency Nursing, «Journal of Toxicology and Psychological Report») αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.

Υπάρχουν ακόμα μύθοι ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, απόψε Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται από εκδηλώσεις έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Δύο μεγάλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης καλεί τον κόσμο απόψε 19 Αυγούστου σε μια ιδιαίτερη περιήγηση στον εξωτερικό του χώρο, στην υπαίθρια έκθεση Μνήμη και… Λίθοι, συνοδεία soul μουσικής και κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό φως. Μετά 20:00 κι έως τα μεσάνυχτα, η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη, ενώ στις 21:00, ο χώρος του Mouseio Café θα πλημμυρίσει με τις soul μελωδίες των Evita and Dry Breads, δηλαδή με την Εβίτα Ναλμπαντίδου στη φωνή, τη Στέλλα Καραγιώργου στο κοντραμπάσο, τη Στεφανία Δουλιάκα στο πιάνο και τη Λία Αμπρικίδου στα τύμπανα.

Ελεύθερη θα είναι σήμερα η είσοδος και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου που διοργανώνει το ΥΠΠΟ. Στις 20 Αυγούστου, προγραμματίζει κι αυτό μουσική εκδήλωση και συγκεκριμένα, στις 20:30, στο αίθριο του Μουσείου. Πρόκειται για ανατολική μουσική των Πάνου Σκουτέρη, (κλαρινέτο, καβάλ, φωνή) και Arash Badie (ιρανικό ταρ), σε μία εκδήλωση που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και συμπεριλαμβάνει ρεπερτοριακά λατρευτική αλλά και λαϊκή μουσική από την ελληνική-βυζαντινή, την περσική, οθωμανική και την αραβική παράδοση.

Όσο για την Αθήνα…

Στην Αθήνα θα λάβουν χώρα απόψε δύο μουσικές εκδηλώσεις, μία στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου («Ὀμορφη Εκκλησιά») στο Γαλάτσι και μία στο Aρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ενώ παράλληλα το Νομισματικό Μουσείο και το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού θα είναι ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο για κάποιες ώρες της ημέρας.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next