Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γάζα σε Κατάρρευση: Ο ΟΗΕ Εκπέμπει Σήμα Κινδύνου Ενώ Συνεχίζονται οι Διαπραγματεύσεις για Εκεχειρία

Με την ανθρωπιστική κρίση να χειροτερεύει, οι ελπίδες στρέφονται στις συνομιλίες για να δοθεί τέλος στον εφιάλτη του πολέμου και να σωθούν χιλιάδες ζωές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα που επικεντρώνονται στη λήξη του πολέμου στη Γάζα, όπου η κατάσταση παραμένει καταστροφική μετά από περισσότερους από 10 μήνες αδιάκοπου πολέμου.

Ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι ο κ. Γκουτέρες είχε συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ χθες. «Ενημερώθηκε για την κατάσταση και θα παραμείνει σε στενή επαφή και ενημέρωση,» δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Οι διαπραγματεύσεις, με την υποστήριξη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη στο Κάιρο, μετά από μια διήμερη συνάντηση των τριών χωρών και του Ισραήλ στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει έντονα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα βρουν το πολιτικό θάρρος και τη θέληση να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το καλό των ανθρώπων της Γάζας, του Ισραήλ και των ομήρων,» πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Η ήδη καταστροφική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω των συνεχών εκτοπισμών, της υπερπλήρωσης, της ανασφάλειας, της κατάρρευσης των υποδομών, των ενεργών εχθροπραξιών και των περιορισμένων υπηρεσιών.

Η Γάζα βρίσκεται υπό έντονη στρατιωτική επίθεση από το Ισραήλ μετά τις βίαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ, που άφησαν περίπου 1.200 νεκρούς και περισσότερους από 200 ομήρους.

Μέχρι τις 9 Αυγούστου, 115 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν κηρυχθεί νεκροί και των οποίων τα λείψανα παραμένουν στη Γάζα.

Η επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 Παλαιστίνιους στον θύλακα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ περισσότεροι από 92.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Επιπλέον, σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να μετακινηθούν πολλές φορές.

«Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) προειδοποιεί ότι οι συνεχείς εχθροπραξίες, οι διαρκείς εντολές εκκένωσης και οι σοβαρές ελλείψεις βασικών εφοδίων καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τις εκτοπισμένες οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες στον τόπο άφιξής τους,» δήλωσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Πρόσθεσε ότι από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το 86% της Λωρίδας της Γάζας – περίπου 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα – έχει τεθεί υπό εντολές εκκένωσης.

«Όπως ίσως γνωρίζετε, ο πληθυσμός της Γάζας συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε μια ζώνη που έχει οριστεί από τις ισραηλινές αρχές στην περιοχή Αλ Μαουάσι, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν κληθεί να κατευθυνθούν,» είπε, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το OCHA, η πυκνότητα της περιοχής έχει αυξηθεί σε 30.000 με 34.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε σύγκριση με τους 1.200 εκτιμώμενους πριν από τον πόλεμο.

Η σοβαρή έλλειψη καυσίμων και ιατρικών εφοδίων συνεχίζει να διαταράσσει τη λειτουργικότητα των εναπομείναντων νοσοκομείων και κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα, ανέφερε το OCHA σε ένα ανθρωπιστικό δελτίο τη Δευτέρα.

Σημείωσε ότι ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Αλ Άουντα στη βόρεια Γάζα ανακοίνωσε ότι όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αναβληθεί και έκανε έκκληση για επείγουσες προμήθειες καυσίμων για να αποτραπούν περαιτέρω θάνατοι στο ίδρυμα.

Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, όπου οι ελλείψεις καυσίμων και ιατρικών εφοδίων απειλούν σημαντικές λειτουργίες, σημείωσε το OCHA, προσθέτοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι συνεργάτες του εργάζονται για την παροχή καυσίμων σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, την Κυριακή, η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) προειδοποίησε ότι τα ασθενοφόρα της, οι κλινικές έκτακτης ιατρικής βοήθειας και οι υπηρεσίες ανακούφισης μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν στη βόρεια Γάζα λόγω έλλειψης καυσίμων. Οι ομάδες της λειτουργούν ήδη με ελάχιστες δυνατότητες και μόνο δύο από τα οκτώ ασθενοφόρα είναι λειτουργικά, πρόσθεσε.

Πηγή: ΟΗΕ

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next