Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Φόρος στους Υπερ-Πλούσιους: Η Λύση για την Κλιματική Χρηματοδότηση;

Νέα μελέτη προτείνει ότι ένας φόρος στους κορυφαίους 0,5% των πλουσιότερων ανθρώπων θα μπορούσε να συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια για να σωθεί ο πλανήτης, πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες του COP29.

Καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες συνομιλίες για το COP29, ακτιβιστές και ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης στον τομέα της κλιματικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με μια νέα, αποκαλυπτική μελέτη, η λύση για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών χρηματοδότησης που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μπορεί να κρύβεται στην τσέπη των υπερ-πλουσίων του πλανήτη.

Η πρόταση που προωθούν οι ακτιβιστές είναι ξεκάθαρη: ένας φόρος που κυμαίνεται μεταξύ 1,7 και 3,5 τοις εκατό στους πλουσιότερους 0,5 τοις εκατό των ανθρώπων στον κόσμο θα μπορούσε να αποφέρει εντυπωσιακά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό το ποσό είναι διπλάσιο από τα κεφάλαια που χρειάζονται οι φτωχότερες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παρά τις ανησυχίες για πιθανή μετακίνηση πλούτου, η μελέτη επισημαίνει ότι αυτός ο φόρος θα μπορούσε να μετατρέψει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, προσφέροντας στα φτωχότερα έθνη τα αναγκαία κεφάλαια για να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ευθύνη για τη διάσωση του πλανήτη πρέπει να αναληφθεί από εκείνους που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου και την ισχύ να κάνουν τη διαφορά.

Το COP29 θα είναι μια καθοριστική στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα, καθώς η ανάγκη για δράση δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν μπορεί να καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next