Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πτώση των τιμών πετρελαίου λόγω συνομιλιών για κατάπαυση πυρός και αδυναμίας της κινεζικής οικονομίας

Οι ελπίδες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα οδηγούν τις τιμές πετρελαίου σε πτώση άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έδωσαν ελπίδες για μείωση των κινδύνων στην προσφορά, ενώ η αδύναμη οικονομία της Κίνας απείλησε να περιορίσει τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκαν στα 77,66 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 2,02 δολάρια ή 2,5%. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έπεσε στα 74,37 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 2,28 δολάρια ή 3%.

«Η αγορά βρίσκεται υπό πίεση, με τις προσδοκίες ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών μελλοντικών συμβολαίων στη Mizuho στη Νέα Υόρκη. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η τελευταία διπλωματική προσπάθεια της Ουάσινγκτον για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι «πιθανότατα η καλύτερη, ίσως και η τελευταία ευκαιρία» και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο ίδιος «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τελευταία αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας – λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ».

Ο Jim Ritterbusch, από την Ritterbusch and Associates στη Φλόριντα, ανέφερε: «Μεγάλο μέρος των πωλήσεων της περασμένης εβδομάδας στον ενεργειακό τομέα αντιπροσώπευε μείωση του κινδύνου στην αγορά λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή».

Η οικονομική αδυναμία της Κίνας επηρέασε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας να δείχνουν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα έπεσαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών. Τα κινεζικά διυλιστήρια μείωσαν σημαντικά τους ρυθμούς επεξεργασίας αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα, αντιδρώντας στη μειωμένη ζήτηση καυσίμων.

Και τα δύο συμβόλαια πετρελαίου σημείωσαν πτώση σχεδόν 2% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αναθεώρησαν τις προσδοκίες τους για την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, αλλά τελικά έκλεισαν την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητα, μετά από αμερικανικά δεδομένα που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε παρά τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες.

«Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη βραδεία ζήτηση στην Κίνα οδήγησαν σε κύμα πωλήσεων», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, προσθέτοντας ότι το τέλος της περιόδου κορύφωσης της οδήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένας ακόμα παράγοντας που επηρέασε τις τιμές.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι στην προσφορά από τη συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας εξακολουθούν να στηρίζουν την αγορά, πρόσθεσε.

Οι επενδυτές στην ενέργεια περιμένουν επίσης ενδείξεις για την επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τα επιτόκια.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις του έτους, μία μείωση περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα, και ότι μια ύφεση είναι απίθανη. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next