Τα παγάκια του μέλλοντος είναι οικολογικά και…δεν λιώνουν!

Επιστήμονες σχεδίασαν νέα ζελεδένια παγάκια, τα οποία δεν περιέχουν πλαστικό, είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και δεν λιώνουν.

Ένα νέο είδος πάγου υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στον τρόπο συντήρησης και ψύξης του φαγητού. Επιστήμονες σχεδίασαν ζελεδένια παγάκια, τα οποία δεν περιέχουν πλαστικό και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα παγάκια αυτά αναμένεται να αλλάξουν τελείως τον τρόπο που μέχρι τώρα μεταφέρεται το φαγητό, καθώς δεν θα χρειάζεται να βασιζόμαστε πια στις παραδοσιακές μεθόδους ψύξης.

Τα νέα ζελεδένια αυτά παγάκια δεν λιώνουν και μπορούν να μετατραπούν σε κομπόστ.Επίσης, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και αποτρέπουν κάθε είδους μόλυνση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Βιολογικής και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Gang Sun «Όταν ο πάγος λιώνει δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Έτσι σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν νέο τύπο πάγου που να λειτουργεί ως μέσο ψύξης και να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί».

Τα παγάκια περιέχουν νερό σε ποσοστό άνω του 90%. Ακόμα, περιέχουν και άλλα συστατικά, τα οποία διατηρούν και σταθεροποιούν τη δομή τους. Είναι μαλακά στην αφή, ακριβώς όπως ένα γλύκισμα ζελέ, ενώ αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα αυτά παγάκια μπορούν να σχεδιαστούν ή να κοπούν σε οποιοδήποτε σχήμα η μέγεθος, σύμφωνα με την υποψήφια διδάκτορα, Jiahan Zou, η οποία συμμετέχει στο πρότζεκτ για τα παγάκια, τα τελευταία δύο χρόνια.

«Μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει για ψυκτικούς σκοπούς μέχρι και 13 ώρες. Στη συνέχεια μπορεί να τα ξεπλύνει με νερό και να τα τοποθετήσει στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη χρήση» προσθέτει ο Gang Sun.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο άμεσο μέλλον θα καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένα αγροτικά απόβλητα ή υποπροϊόντα ως ψυκτικά υλικά.

Comments are closed.