Πόσο καθαρή είναι η πυρηνική ενέργεια;

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την ενεργειακή της τροφοδοσία. Είναι όμως τα πυρηνικά εργοστάσια η λύση στο πρόβλημα;

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε μεγάλες αναταράξεις τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο. Από οικονομικής άποψης ο πόλεμος αναμένεται να εντείνει την ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο τον επαρκή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ, με την Ευρώπη να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα προμήθειας ενέργειας από το νέο πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Βουλγαρία. Ωστόσο, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν πολλές φορές τονίσει πως η καλύτερη εναλλακτική είναι η στροφή προς τις καθαρές μορφές ενέργειας. Πόσο καθαρή όμως είναι η πυρηνική ενέργεια; Πάμε να δούμε παρακάτω.

H Ταξινομία της ΕΕ

Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες που το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας έρχεται στο προσκήνιο. Η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να εντάξει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ταξινομία για τις πράσινες επενδύσεις προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από μερικά ευρωπαϊκά κράτη όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ανάμεσα στα κράτη που εξέφρασαν τη διαφωνία τους ήταν η Γερμανία και η Αυστρία. Η Γερμανία τάχθηκε υπέρ του φυσικού αερίου, όμως διαφώνησε στην πυρηνική ενέργεια, καθώς και η ίδια έχει δεσμευτεί να κλείσει όλα τα δικά της πυρηνικά εργοστάσια. Η Αυστρία από την άλλη, απείλησε ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης της επιτροπής. Υπέρ της ένταξης τάχθηκαν η Γαλλία και αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτουν.

Οι αμφιβολίες 

Η πυρηνική ενέργεια είναι αμφιλεγόμενη ως προς την καθαρότητα της για αρκετούς λόγους. Από τη μία πλευρά, μπορεί να χαρακτηριστεί ως φιλική προς το κλίμα καθώς παράγει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η μεγάλη ανησυχία όμως έγκειται στην ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων αλλά και στα ραδιενεργά απόβλητα που παράγουν. Ως προς την ασφάλεια, το παραμικρό ατύχημα σε κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να προκαλέσει τρομακτικές και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ανθρώπων όσο και στο περιβάλλον. Από την άλλη τα ραδιενεργά απόβλητα είναι ιδιαιτέρως τοξικά για το περιβάλλον. Ένα ακόμη μειονέκτημα των πυρηνικών εργοστασίων έγκειται στο γεγονός ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι πολύ ακριβή και αργά αναπτυσσόμενη. Μέχρι πρόσφατα χρειαζόταν περίπου 10 με 20 χρόνια για να μπορέσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο να λειτουργήσει πλήρως. Επίσης, τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν μεγάλες ανάγκες σε νερό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στον καύσωνα και τις ελλείψεις νερού που αναμένεται να επέλθουν τις επόμενες δεκαετίες.

Η τεχνολογία ως λύση στο πρόβλημα

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας υπόσχεται να δώσει λύση στους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια. Δεν είναι λίγες οι νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν να παράξουν mini αντιδραστήρες, οι οποίοι απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο δημιουργίας από τους συμβατικούς αντιδραστήρες. Ακόμα, σχεδιάζεται η δημιουργία καινοτόμων αντιδραστήρων οι οποίοι θα παύουν να λειτουργούν από μόνοι τους σε περίπτωση ατυχήματος. Πώς θα γίνει αυτό; Οι συμβατικοί αντιδραστήρες διαθέτουν ράβδους στερεών καυσίμων, οι οποίοι χρειάζονται συνεχώς ψύξη, καθώς κάνουν χρήση πεπιεσμένου νερού. Στους νέους αντιδραστήρες το καύσιμο θα αναμιγνύεται σε υγρό νάτριο, το οποίο θα λειτουργεί ως ψύκτης. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνεχής ψύξη του αντιδραστήρα, ώστε να μην μπορεί να λιώσει και να προκαλέσει έκρηξη. Σε κάποια πιθανή επείγουσα κατάσταση απλώς θα παύσει να λειτουργεί από μόνος του. Όσον αφορά τα ραδιενεργά απόβλητα αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει προγράμματα επαναχρησιμοποίησης τους για δημιουργία νέων καυσίμων, έτσι ώστε να μην καταλήξουν στο περιβάλλον.

Επομένως, η καθαρότητα η όχι της πυρηνικής ενέργειας, εξαρτάται αποκλειστικά από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο και τις συνθήκες ασφαλείας που αυτό τηρεί.

Comments are closed.