Χαλάνδρι: Στο σχέδιο της πόλης το Πεύκο Πολίτη

Η περιοχή του Χαλανδρίου, Πεύκο Πολίτη, παραμένει μόνιμη εστία μόλυνσης, εστία κινδύνου για πλημμύρες τον χειμώνα και πυρκαγιάς το καλοκαίρι.

Ένα χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα για τον Δήμο Χαλανδρίου, το οποίο μάλιστα έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα και τις έντονες διαμαρτυρίες του Δημάρχου, Σίμου Ρούσσου, οδεύει πλέον προς την οριστική λύση του. Ιδιαίτερα μετά και την παρέμβαση του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη. Αφορά την περιοχή «Πεύκο Πολίτη» και την ένταξή της στο σχέδιο πόλης. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης και ουσιαστικά πρόκειται για μια λωρίδα γης, από το Νομισματοκοπείο στη λεωφόρο Μεσογείων έως τον σταθμό μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας, στην οποία μάλιστα εδράζονται τέσσερις σταθμοί μετρό (Νομισματοκοπείου, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Δουκίσσης Πλακεντίας), ωστόσο παραμένει εκτός σχεδίου από το 1971, όταν εγκρίθηκε τότε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Χαλανδρίου.

Παρ’ ότι το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης την κατατάσσει στις υπό πολεοδόμηση περιοχές και τον Απρίλιο του 2021 πήρε την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο γραφειοκρατικές διαδικασίες κρατούν τη σχετική πολεοδομική μελέτη στα «συρτάρια» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής.Έτσι, η περιοχή παραμένει μια μόνιμη εστία μόλυνσης, εστία κινδύνου για πλημμύρες τον χειμώνα και πυρκαγιάς το καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη ζώνη είναι 1.266 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 1.180 ιδιοκτησίες και επηρεάζει άμεσα τη ζωή περισσοτέρων των 5.000 πολιτών, αλλά και έμμεσα ολόκληρης της πόλης του Χαλανδρίου, δεδομένου ότι εκεί βρίσκεται και η έκταση των 30 στρεμμάτων του Νομισματοκοπείου, που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία χώρου πρασίνου και άθλησης.

Το 1987 ξεκίνησε η προσπάθεια σύνταξης της σχετικής πολεοδομικής μελέτης, αλλά μονίμως «σκόνταφτε» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1971, το οποίο όριζε ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της περιοχής, τον σχεδιασμό της λεωφόρου που θα συνέδεε τη Μεσογείων με τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Όμως ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο άξονα. Τελικά, η σημερινή δημοτική Αρχή κατάφερε το 2018 να ολοκληρώσει την πολεοδομική μελέτη και τον Νοέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της περιφέρειας και του δήμου, ώστε να διευθετηθούν βασικά ζητήματα και να δρομολογηθεί η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος. Ακολούθησε η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο προκύπτουν συνεχώς προβλήματα, αναβολές και καθυστερήσεις από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί θετικά την έγκρισή της προς το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).

Όλη αυτή η καθυστέρηση, προκάλεσε πλέον τις έντονες αντιδράσεις του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου και τις διαμαρτυρίες του τις τελευταίες ημέρες με επιστολή προς κάθε κατεύθυνση. Χθες, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης πραγματοποίησε νέα τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό και ζήτησε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και 50 χρόνια τους Χαλανδριώτες. Όπως επισημάνθηκε στην τηλεδιάσκεψη από τα υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας, η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η θετική εισήγηση προς το αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθήνας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο με τη σειρά του είναι εκείνο που θα κρίνει την περαιτέρω προώθηση της μελέτης.

«Με τις παρεμβάσεις μας και με συγκεκριμένα βήματα σε πολεοδομικά ζητήματα έχουν γίνει σε διάστημα δύο ετών, όσα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Γνωρίζω ως πρώην δήμαρχος πόσο σημαντική είναι η επίλυση πολεοδομικών ζητημάτων και από τη θέση του περιφερειάρχη έχω ζητήσει η επίλυσή τους να είναι στις προτεραιότητες των υπηρεσιών μας», δήλωσε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες και τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, οι υπηρεσίες μας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και συμβάλλουν στην υλοποίηση διαδικασιών και στην επίλυση προβλημάτων που παραμένουν άλυτα επί σχεδόν μισό αιώνα, κρατώντας δέσμιους χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους».

Comments are closed.