Κλιματική αλλαγή: Τα άτομα με αναπηρία επηρεάζονται “δυσανάλογα” από την ακραία ζέστη

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει σε έκθεση του ότι η έλλειψη εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίων για την αντιμετώπιση του καύσωνα σημαίνει ότι συχνά δεν ακούγονται οι φωνές τους και δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες τους

Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζονται δυσανάλογα από τα πρωτοφανή κύματα καύσωνα, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καλώντας τις αρχές να τους προσφέρουν επαρκή στήριξη.

Το HRW επισημαίνει σε έκθεσή του ότι οι άνθρωποι με αναπηρία κινδυνεύουν από θάνατο, σωματικό, κοινωνικό και ψυχικό στρες λόγω της ακραίας ζέστης, κυρίως «αν αφεθούν μόνοι τους σε επικίνδυνες θερμοκρασίες».

Κάποιοι άνθρωποι με αναπηρία είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αντιδρά στη ζέστη. Η παραμονή στο σπίτι λόγω του καύσωνα μπορεί επίσης να προκαλέσει κοινωνική απομόνωση, σημείωσε το HRW.

Ο Γιόνας Μπουλ, αναπληρωτής ερευνητής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, δήλωσε ότι οι μη προσβάσιμοι αστικοί χώροι επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ο Μπουλ εξήγησε ότι η έρευνά του επικεντρώθηκε στην Ισπανία, αλλά τα συμπεράσματά της ισχύουν και για άλλες χώρες στην Ευρώπη, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ήπειρος όπου παρατηρείται η πιο γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η έλλειψη εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίων για την αντιμετώπιση του καύσωνα σημαίνει ότι συχνά δεν ακούγονται οι φωνές τους και δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες τους.

Στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης, το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει ενέργειες για τη προστασίας των «ευάλωτων» πληθυσμών, αλλά δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τα άτομα με αναπηρίες, τονίζει το HRW.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πήρε συνέντευξη από 33 άτομα με αναπηρία στην Ανδαλουσία και όλα τους δήλωσαν ότι νιώθουν «παραμελημένα» στη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Ο Μπουλ παρουσίασε πρόσφατα την έκθεση στις αρχές της Ανδαλουσίας, οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητά τους στο μέλλον.

Τα κύματα καύσωνα προκάλεσαν περίπου 16.000 θανάτους πέρυσι στην Ευρώπη, αλλά κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, δεν διατηρούν στοιχεία για το πόσα άτομα με αναπηρία επηρεάστηκαν από την ακραία ζέστη.

Comments are closed.