Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η επέκταση του αεροδρομίου του Λονδίνου: Ένα επικίνδυνο στοίχημα στο όνομα της “καθαρής αεροπορίας”

Η Βρετανική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την επέκταση του αεροδρομίου της πόλης του Λονδίνου, παρά τις προειδοποιήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μια σημαντική απόφαση ελήφθη πρόσφατα από την νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου: η επέκταση του αεροδρομίου της πόλης του Λονδίνου. Αυτή η απόφαση, η οποία θα επιτρέψει στο αεροδρόμιο να εξυπηρετεί επιπλέον 2,5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατοίκους της Ανατολικής Λονδίνου, οι οποίοι ανησυχούν για τον αυξημένο θόρυβο και την αύξηση των εκπομπών άνθρακα.

Παρά τις αντιρρήσεις της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής, η οποία έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για μείωση της αεροπορικής κίνησης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επέκταση του αεροδρομίου δεν θα έρθει σε αντίθεση με τη στρατηγική “Jet Zero”, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών από την αεροπορία.

Οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι η επέκταση του αεροδρομίου υπογραμμίζει τα ελαττώματα της αεροπορικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου και της στρατηγικής “Jet Zero”. Αυτή η στρατηγική, η οποία βασίζεται στην χρήση καθαρότερων καυσίμων, των αντισταθμίσεων άνθρακα και των μηχανών αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα, προβλέπει αύξηση των επιβατών κατά περίπου το ήμισυ μεταξύ του 2018 και του 2050.

Η απόφαση για την επέκταση του αεροδρομίου της πόλης του Λονδίνου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις συμβουλές δύο επιθεωρητών σχεδιασμού. Οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τη στρατηγική “Jet Zero”, οι εκπομπές από τις επεκτάσεις των αεροδρομίων μπορούν να “χωρέσουν στο προγραμματισμένο τροχιά για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050” και επομένως “τα πλαίσια της πολιτικής μας για τον σχεδιασμό παραμένουν συμβατά με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή”.

Η στρατηγική “Jet Zero” δημοσιεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών τον Ιούλιο του 2022. Στόχος της είναι να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές στον τομέα της αεροπορίας έως το 2050, ένας στόχος που, όπως λέει, είναι “πολύ απαιτητικός”.

Η επέκταση του αεροδρομίου της πόλης του Λονδίνου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση, θέτοντας σε κίνδυνο τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας. Το μέλλον της αεροπορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει με την επέκταση του αεροδρομίου ή να επανεξετάσει τη στρατηγική “Jet Zero”.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εγκρίνει την επέκταση του αεροδρομίου της πόλης του Λονδίνου αποτελεί ένα τολμηρό στοίχημα με αβέβαιο αποτέλεσμα. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επέκταση θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τον τουρισμό και θα αυξήσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Από την άλλη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις σοβαρές συνέπειες αυτής της απόφασης, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next