Την εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου, και να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση, μέσα από νέα projects αποθήκευσης CO2 εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το East Mediterranean Gas Forum στο Greek Pavilion, στο πλαίσιο του COP28 που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ο ίδιος, θα υποστηριχθεί η βαριά βιομηχανία και η οικονομική ανάπτυξη, με τη προϋπόθεση να υφίστανται οι πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο που ενισχύουν τις επενδύσεις.
To project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας
Ειδικά για το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι «χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσουμε βασισμένοι στις δικές μας τεχνικές και επιχειρησιακές ικανότητες και θα πραγματοποιήσουμε αυτό το project: o Πρίνος θα αποτελέσει τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο CO2 στη ΝΑ. Ευρώπη, επιδρώντας σημαντικά στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της περιοχής. Η ιστορία του Πρίνου δείχνει ότι η ιδιωτική βιομηχανία διαδρματίζει έναν καίρο ρόλο όταν κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές δουλεύουν μαζί της – τότε μπορούμε να κάνουμε την διαφορά».
Και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κατέληξε: «Υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για τους υπεύθυνους operators στον χώρο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, για τις εταιρίες που λαμβάνουν στα σοβαρά ως προτεραιότητα το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, τα κριτήρια ESG, και οι οποίες δεν μιλούν απλώς, αλλά πράττουν. Ας δούμε την πορεία της Energean: προχωρήσαμε στην ενεργειακή μετάβαση και, πλέον, είμαστε εστιασμενοι κατά 80% στο φυσικό αέριο. Η ένταση των εκπομπών μας μειώθηκε στα 9 kgCO2e/boe, σαφώς κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου μας. Τώρα, πραγματοποιούμε άλλο ένα βήμα, με την συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη επίδραση τόσο στην συνέχεια της δικής μας μετάβασης, όσο και της μετάβασης της βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή».
Το θέμα του πάνελ του East Mediterranean Gas Forum ήταν η προσπάθεια απανθρακοποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτός του κ. Ρήγα σε αυτό συμμετείχαν ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας του EMGF Osama Mobarez, o CEO της IGI Poseidon Fabrizio Mattana και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφιας.
Νέες πρωτοβουλίες για το Κλίμα
Σημειώνεται ότι η Energean δεσμεύθηκε και στις δύο νέες πρωτοβουλίες που παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο του COP28 στην προσπάθεια για την επίτευξη του μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου (net zero). Πρόκειται, συγκεκριμένα, για:
1) Το Oil & Gas Decarbonization Charter (OGDC), το οποίο έχει ως στόχο την επιτάχυνση των δράσεων για το Κλίμα στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιμέρους στόχοι είναι η επίτευξη του net zero (ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) το αργότερο ως το 2050, ο τερματισμός της καύσης αερίων, με την εξαίρεση συνθηκών ασφαλείας (zero routine flaring), ως το 2030 καθώς και η επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
2) Το Industrial Transition Accelerator (ITA) που στοχεύει στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στους βιομηχανικούς τομείς που εκπέμπουν τις περισσότερες εκπομπές CO2. Μέσω του ΙΤΑ, κυβερνήσεις, τεχνικοί εμπειρογνώμονες και χρηματοδοτικοί οργανισμοί ενθαρρύνονται να συνεργαστούν στενά με τις βιομηχανίες για τις απαιτούμενες επενδύσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωση των projects προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2.