Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κλιματική Κρίση στον Ειρηνικό: Ο Γκουτέρες Εκπέμπει Σήμα Κινδύνου

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, ενώ οι ηγέτες συζητούν τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους σε μια εποχή κλιματικών και οικονομικών πιέσεων.

«Αν δεν μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή, το πρόβλημα που βλέπουμε στη Σαμόα δεν θα παραμείνει στη Σαμόα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ένα συναρπαστικό βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα, μετά την επίσκεψή του σε τοπικές κοινότητες που αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τα σπίτια τους πιο μέσα στη στεριά λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των επιδεινούμενων καταιγίδων.

Επόμενος σταθμός του, η Τόνγκα, όπου ο Γκουτέρες θα παραστεί στην 53η Συνάντηση Ηγετών του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, που ξεκινά τη Δευτέρα. Το θέμα της συνάντησης είναι πώς να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των ευάλωτων νησιωτικών εθνών απέναντι σε πιέσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και η αύξηση των τιμών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να αξιοποιήσει την επίσκεψή του στην περιοχή για να υπογραμμίσει την απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία, όπως αναφέρει, επιταχύνεται με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ισχυρότερες καταιγίδες, αποτελεί μεγάλο βάρος για τις νησιωτικές οικονομίες, πολλές από τις οποίες ήδη παλεύουν με υψηλά επίπεδα χρέους.

Η πρόκληση αυτή έχει γίνει πιο έντονη τα τελευταία χρόνια – και γίνονται κινήσεις για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τις κυβερνήσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα όταν πλήττονται από μια μεγάλη καταστροφή.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next