Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος: Η ΕΕ Συνεχίζει την Εξάλειψη των Επιβλαβών Αερίων

Από το 1986 έως το 2023, η κατανάλωση ουσιών που καταστρέφουν το όζον έχει μειωθεί κατά 99%, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγείται της προσπάθειας για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος, τιμώντας το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που στοχεύει στην εξάλειψη των ουσιών που καταστρέφουν το όζον (ODS). Από το 1986 έως το 2023, η κατανάλωση αυτών των ουσιών στην ΕΕ και παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά περίπου 99%. Το υπόλοιπο 1% αφορά βιομηχανικές διαδικασίες, πυρόσβεση, εργαστηριακές και αναλυτικές χρήσεις όπου δεν υπάρχουν ακόμα ευρέως διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) δημοσίευσε νέα δεδομένα, που συλλέγονται ετησίως από εταιρείες, σχετικά με την παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή, καταστροφή και χρήση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον ως πρώτες ύλες στην ΕΕ. Τα δεδομένα δείχνουν πώς η ΕΕ έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και παρακολουθούν την πρόοδο στον πιο φιλόδοξο Κανονισμό Όζοντος της ΕΕ.

Το 2023, η κατανάλωση (παραγωγή και εισαγωγές μείον καταστροφή και εξαγωγές) των ουσιών που καταστρέφουν το όζον στην ΕΕ ανήλθε σε +1.306 μετρικούς τόνους, από -2.954 τόνους το 2022. Η παραγωγή των ελεγχόμενων ουσιών που καταστρέφουν το όζον στην ΕΕ ήταν 20% χαμηλότερη από το 2022, ενώ οι εισαγωγές αυτών των ουσιών μειώθηκαν κατά 2%. Αυτοί οι όγκοι είναι λιγότερο από το 1% της συνολικής κατανάλωσης ODS στην Ευρώπη όταν συμφωνήθηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1986.

Η ΕΕ δεσμεύεται επίσης να εξαλείψει πλήρως την κατανάλωση υδροφθορανθράκων (HFCs) έως το 2050. Παρά την ενθαρρυντική πρόοδο μέχρι σήμερα, υπάρχει σημαντική ανάγκη για τεχνολογική ανάπτυξη ώστε να αντικατασταθούν τα αέρια F με λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις, για παράδειγμα, στη χρήση ψυκτικών. Τα αέρια F εισήχθησαν ως αντικαταστάτες των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Δεν βλάπτουν τη στιβάδα του όζοντος, αλλά ως αέρια του θερμοκηπίου έχουν πολύ υψηλή επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next