Πλαστικά & Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος πραγματοποιεί αύριο (29/11) διεθνές συνέδριο για τον οδικό χάρτη προς την κλιματική ουδετερότητα.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) διοργανώνει αύριο (29/11), στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Πλαστικά & Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα».

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των πλαστικών σε μια εποχή με ιδιαίτερες προκλήσεις. Στις ημέρες μας, το περιβάλλον κρίσης εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, η απογείωση του ενεργειακού κόστους, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, συνδυάζονται με την ανάγκη να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και να ιεραρχηθεί ψηλά η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνέδριο του Σ.Β.Π.Ε. έρχεται να ανοίξει μια πολύ μεγάλη και αναγκαία συζήτηση, δείχνοντας παράλληλα και τη δέσμευση του κλάδου προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν κατά την έναρξη του συνεδρίου οι Βασίλειος Γούναρης (πρόεδρος Σ.Β.Π.Ε.), Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Γιώργος Νούνεσης (πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»), Σωκράτης Φάμελλος (βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Βέττας (γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ).

Το κυρίως μέρος του συνεδρίου ξεκινά με την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ – από τον υπεύθυνο Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ, Σβέτοσλαβ Ντάντσεφ– για τη συμβολή του κλάδου πλαστικών στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξής του. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας της McKinsey «Climate Impact of Plastics», που θα παρουσιάσει ο Λουκάς Ζιώμας, Partner της McKinsey Ντόχα.

Εφαρμογές και λύσεις για τις ενεργειακές προκλήσεις της εποχής μας θα προτείνουν οι Νεκτάριος Τζωρτζόγλου (γενικός διευθυντής, HELIOSRES Renewable Energy Sources) και Άρης Γκορόγιας (χημικός μηχανικός, Thermolysis S.A.). Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες όπως η πλατφόρμα MORE (Marjan Ranogajec, υπεύθυνος έργου στο European Plastics Converters και Ευρωπαίος συντονιστής MORE), το πρόγραμμα πιστοποίησης PolyCert Europe (Jan Laperre, πρόεδρος PolyCert Europe) και το πρόγραμμα Operation Clean Sweep (Alexandre Dangis, διευθύνων σύμβουλος European Plastics Converters).

Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με τη συζήτηση για τις «Προκλήσεις προς την Κλιματική Ουδετερότητα», όπου η Λέττα Καλαμαρά (δημοσιογράφος, Ναυτεμπορική και naftemporiki.gr) θα συντονίσει πάνελ ομιλητών με συμμετέχοντες τους Δρ. Πέτρο Βαρελίδη (γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας), Νίκο Χιωτάκη (διευθύνων σύμβουλο στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ), Ιωάννη Σιδέρη (διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης στα Πλαστικά Θράκης) και Ελένη Μαριάνου (γενική γραμματέας Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης – CPMR).

Τον γενικό συντονισμό των εργασιών του Συνεδρίου θα έχει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Λυσσαίος.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ευχαριστεί για την ευγενική τους υποστήριξη:

Τους Μεγάλους Χορηγούς: BASF Hellas S.A., ORBIT POLYMERS A.E., PLASTIKA KRITIS S.A., RESILUX ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Ν. ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΒΕΕ, RIVULIS Irrigation Ltd και THRACE GROUP.

Τους Κύριους Χορηγούς: Dow Ελλάς Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ, ΜΑΚΠΑΚ ΑΕΒΕ και ΠΑΝΧΑΡΤ-ΑΦΟΙ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΕ.

Τους Υποστηρικτές: HELIOSRES και Thermolysis SA.

Τους Χορηγούς Επικοινωνίας: ECOTEC, INDUSTRY και MANUFACTURING.

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 210 779 4519 (9:00 – 17:00) ή στείλτε μήνυμα στο [email protected].

Πρόγραμμα συνεδρίου

Comments are closed.