Ηράκλειο: Πρωτοποριακή διανομή καφέ οικιακών κάδων για υπολείμματα τροφών

Η διανομή ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, μπροστά στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ξεκίνησε από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, η δωρεάν διανομή οικιακών καφέ κάδων 10 λίτρων σε δημότες, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών από σπίτια και επιχειρήσεις.

Η διανομή ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, μπροστά στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τον οικιακό κάδο και ταυτόχρονα να ενημερώνονται για τον τρόπο χρήσης του.

Στόχος είναι η εξοικείωση των δημοτών με τους καφέ οικιακούς κάδους, ώστε όταν προχωρήσει η ανάπτυξη των εξωτερικών καφέ κάδων να είναι έτοιμοι να τους χρησιμοποιήσουν. Ο Δήμος Ηρακλείου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει θέσει υψηλούς στόχους για την κομποστοποίηση και τη σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων, προκειμένου να επιτύχει μείωση κατά 40% των εκτρεπόμενων από την υγειονομική ταφή αποβλήτων. Ήδη από το 2017, έχει θέσει σε εφαρμογή δράσεις ευαισθητοποίησης μέσω προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης, αφενός με την διανομή δωρεάν οικιακών κομποστοποιητών και αφετέρου με την πιλοτική τοποθέτηση μηχανικών κομποστοποιητών σε επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε οι δημότες να μπορούν να εναποθέτουν τα υπολείμματα φαγητών.

Η δυσκολία της δράσης έγκειται στο ότι είναι συγκεκριμένα τα υλικά που μπορούν τοποθετούνται στους καφέ κάδους και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά. Συγκεκριμένα, η διαλογή στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών αφορά στραγγισμένα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (εκτός από μεγάλα κόκαλα), γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, αυγά (και τα τσόφλια), μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γρασίδι, φύλλα, άνθη), υπολείμματα καφέ και τσαγιού, φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού (χωρίς καθόλου πλαστικό), χαρτοπετσέτες, χάρτινο περιτύλιγμα φαγητού (χωρίς καθόλου πλαστικό και χρώμα) και στάχτη τζακιών (κρύα). Η διανομή οικιακών καφέ κάδων θα συνεχιστεί ολόκληρο τον Οκτώβριο στις γειτονιές του Ηρακλείου.

Comments are closed.