Γιγαντιαία ηλιακή διαστημική φάρμα θα μπορούσε να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη έως το 2035

Η εταιρεία λέει ότι η ηλιακή διαστημική τεχνολογία θα παράγει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από τις επίγειες ισοδύναμες.

Ένα ηλιακό διαστημικό αγρόκτημα σχεδιασμένο για τροχιά πάνω από τη Γη θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι το 2035. Η εταιρεία τεχνολογίας Space Solar, με έδρα το Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι το έργο θα μπορούσε να συμβάλει στον ενεργειακό εφοδιασμό της Βρετανίας στο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του euronews.

Το αγρόκτημα ηλιακών συλλεκτών μήκους 2 χιλιομέτρων θα έστελνε ενέργεια στους δέκτες στη Γη με τον ίδιο τρόπο όπως τα σήματα των κινητών τηλεφώνων. Η εταιρεία λέει ότι η ηλιακή διαστημική τεχνολογία θα παράγει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από τις επίγειες ισοδύναμες.

Τι είναι το ηλιακό διαστημικό αγρόκτημα;

Το ηλιακό διαστημικό αγρόκτημα αποτελείται από γιγάντια ηλιακά πάνελ που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από τη γη. Οι εφευρέτες έχουν στραφεί στους ουρανούς ως το επόμενο σύνορο της καθαρής ενέργειας λόγω της έντασης του ηλιακού φωτός που μπορεί να συλλεχθεί στο διάστημα.

Στο διάστημα, οι ακτίνες του ήλιου είναι περίπου δέκα φορές ισχυρότερες από ό,τι στη Γη και μπορούν να συλληφθούν 24 ώρες την ημέρα και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποκάλυψε το σχέδιό του για ένα ηλιακό πάρκο που θα επιπλέει 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

«[Ένα τέτοιο έργο] θα διασφάλιζε ότι η Ευρώπη θα γίνει βασικός παίκτης – και δυνητικά ηγέτης – στον διεθνή αγώνα για επεκτάσιμες λύσεις καθαρής ενέργειας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο ESA σε δήλωση.

Το ηλιακό διαστημικό πάρκο θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι το 2035

Η εταιρεία τεχνολογίας Space Solar λέει ότι οι καινοτομίες στις επαναχρησιμοποιήσιμες εκτοξεύσεις στο διάστημα έχουν πλέον καταστήσει το πλωτό ηλιακό της πάρκο «οικονομικά βιώσιμο».

Η τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς χρησιμοποιεί τη μισή έκταση των επίγειων ηλιακών πάρκων και το ένα δέκατο της έκτασης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ παράγει 13 φορές περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια.

«Η ηλιακή ενέργεια που βασίζεται στο διάστημα θεωρείται από καιρό η απόλυτη πηγή καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Sam Alden, από την Space Solar, στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

«Θα είμαστε πραγματικά σε θέση να έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο στο καθαρό μηδέν και ένα λαμπρό μέλλον για τον πλανήτη». Στόχος της εταιρείας είναι «να παραδώσει το 20 τοις εκατό του ενεργειακού εφοδιασμού της Γης χρησιμοποιώντας 600 δορυφόρους».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαθέσει 6 εκατομμύρια £ (6,9 εκατομμύρια ευρώ) για διαστημικά ηλιακά ερευνητικά έργα στη Βρετανία και άλλα 5 εκατομμύρια £ (5,8 εκατομμύρια ευρώ) για ένα διεθνές έργο που ονομάζεται CASSIOPeiA που μελετά τη διαστημική ηλιακή ενέργεια.

Comments are closed.