Ένζυμα: ένας άσος στο μανίκι των επιστημόνων για την πράσινη οικονομία

Ερευνητές αναζητούν βιοκαταλύτες της φύσης που μπορούν να αντικαταστήσουν την τρέχουσα οικονομία με μια Πράσινη Οικονομία

Τα πλαστικά απόβλητα και οι συνθετικοί ρύποι αποτελούν σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ενιαία λύση. Ωστόσο, η φύση έχει έναν άσο στο μανίκι της που οι επιστήμονες μπορούν να αξιοποιήσουν: τα ένζυμα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ χρησιμοποιούν τώρα τη βάση δεδομένων MGnify του European Bioinformatics Institute (EMBL-EBI) (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας) για να εντοπίσουν νέα ένζυμα με χρήσιμες ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποβάθμιση των ιδιοτήτων των πλαστικών, στην μείωση της τοξικότητας των φυτοφαρμάκων και πολλά άλλα.

Το MGnify (http://www.ebi.ac.uk/metagenomics) παρέχει μια πλατφόρμα δωρεάν χρήσης για τη συλλογή, ανάλυση και αρχειοθέτηση δεδομένων μικροβιώματος που προέρχονται από την αλληλούχιση μικροβιακών πληθυσμών που υπάρχουν σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Το μικροβίωμα είναι το συνδυασμένο γενετικό υλικό όλων των οργανισμών που περιέχονται σε ένα δείγμα, για παράδειγμα στο έδαφος, στο θαλάσσιο νερό, στο ανθρώπινο έντερο κ.λπ. «Τα ένζυμα είναι οι βιοκαταλύτες της φύσης», εξηγεί ο Florian Hollfelder, επικεφαλής της ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. «Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, οπότε αν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμή τους θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τις βιομηχανικές διαδικασίες με ένζυμα». Το MGnify είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ανοιχτή βάση δεδομένων στον κόσμο για δεδομένα μικροβιώματος. Όταν οι ερευνητές εντοπίζουν ένα πολλά υποσχόμενο ένζυμο χρησιμοποιώντας πειραματικές μεθόδους, μπορούν στη συνέχεια να αναζητήσουν στο MGnify εκατοντάδες ένζυμα με παρόμοια λειτουργία, αλλά με πιο κατάλληλες ή πιο σταθερές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές όπου τα ένζυμα μπορούν να επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις και αυτό θα επέτρεπε την αντικατάσταση όλων όσων συμβαίνουν τώρα στα εργοστάσια με πράσινα αντιδραστήρια –μη τοξικά, βιολογικά ένζυμα– που είναι αποτελεσματικά και μπορούν να αντικαταστήσουν την τρέχουσα οικονομία με μια Πράσινη Οικονομία.

Comments are closed.