Φόβος λειψυδρίας για την Αττική: Τα ιστορικά χαμηλά του Μόρνου και το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ

Το νερό που καταναλώνεται δεν αναπληρώνεται από χιόνια και βροχές

Η Αττική αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση λόγω της λειψυδρίας, καθώς τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου, τον βασικότερο τροφοδότη της περιοχής, έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα 15ετίας. Για την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την ενίσχυση της ύδρευσης της πρωτεύουσας, η ΕΥΔΑΠ προχωρά στην ενεργοποίηση γεωτρήσεων κατά μήκος του καναλιού που μεταφέρει το νερό.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, τονίζει ότι η Αττική δεν βρίσκεται σε λειψυδρία και η αδιάλειπτη παροχή νερού σε 4,5 εκατομμύρια κατοίκους δεν τέθηκε εν αμφιβόλω ούτε για ένα λεπτό. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η λύση που προκρίνεται είναι η μερική εκτροπή προς το φράγμα του Ευήνου δύο παραποτάμων του Αχελώου πριν αυτοί καταλήξουν στη λίμνη των Κρεμαστών.

Με το συγκεκριμένο έργο, η Αττική θα συνεχίσει να έχει ποιοτικό νερό σε προσιτές τιμές για αρκετές δεκαετίες, ακόμα και εάν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα κλιματολογικά σενάρια. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη προχωρήσει σε ενεργοποίηση γεωτρήσεων στην Πάρνηθα και κατά μήκος του καναλιού του Μόρνου, ενισχύοντας προσωρινά το δίκτυο. Παράλληλα, υλοποιείται μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης αγωγών, ύψους 0,5 δισ. ευρώ, για τον περιορισμό των διαρροών. Ο βασικός σχεδιασμός αφορά τη μερική εκτροπή δύο παραποτάμων του Αχελώου προς το φράγμα του Ευήνου.

«Η παρατεταμένη άνυδρη περίοδος που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση της στάθμης του νερού στους ταμιευτήρες που την υδροδοτούν» τόνισε ο κ. Στεργίου. «Το νερό που καταναλώνεται δεν αναπληρώνεται από χιόνια και βροχές οπότε τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 63%», πρόσθεσε. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο βασικός σχεδιασμός αφορά τη μερική εκτροπή δύο παραποτάμων του Αχελώου προς το φράγμα του Ευήνου. Το έργο αυτό αναμένεται να εξασφαλίσει επάρκεια ποιοτικού νερού για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και υπό τα δυσμενέστερα κλιματικά σενάρια. Παράλληλα, είπε ότι εξετάζεται η συμπληρωματική χρήση εργοστασίων αφαλάτωσης, τα οποία προσφέρουν πρόσβαση σε απεριόριστους υδάτινους πόρους, αν και παραμένουν ενεργοβόρα και ακριβή λύση. Στην ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού ή ακόμη και της αύξησης της τιμής του ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ότι ο «εξορθολογισμός στην κατανάλωση του πόσιμου νερού μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει ήδη δρομολογήσει η ΕΥΔΑΠ όπως για παράδειγμα η χρήση ανακτημένου νερού για άρδευση και βιομηχανική χρήση.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next