Η Ευρώπη «φορτίζει» το Μέλλον: Ρεκόρ Εγκαταστάσεων και η Μεγάλη Στροφή στις Μπαταρίες Δικτύου

Με ανάπτυξη 45% το 2024 και το βλέμμα στο 2025, η αποθήκευση ενέργειας αναδεικνύεται στον απόλυτο καταλύτη της πράσινης μετάβασης. Το στοίχημα των 750 GWh έως το 2030.

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Σύμφωνα με την εναρκτήρια έκθεση EU Battery Storage Market Review 2025 της SolarPower Europe, το 2024 αποτέλεσε το 12ο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης-ρεκόρ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαθιστά 27,1 GWh νέας χωρητικότητας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή επιτάχυνση της τάξης του 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας ότι οι μπαταρίες δεν είναι πλέον μια συμπληρωματική τεχνολογία, αλλά ο “νευρικός κλάδος” του νέου ηλεκτρικού συστήματος.

Η «Επανάσταση» των Μεγάλων Συστημάτων και η Ωρίμανση της Αγοράς

Η πιο δομική αλλαγή που καταγράφει η έκθεση είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους. Για πρώτη φορά, τα συστήματα μεγάλης κλίμακας (utility-scale) πήραν τα ηνία, αντιπροσωπεύοντας το 55% των νέων εγκαταστάσεων. Η ωρίμανση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η δημιουργία νέων μοντέλων εσόδων, όπως η συμμετοχή στις αγορές εξισορρόπησης, μετέτρεψαν τις μεγάλες μπαταρίες στον κύριο κινητήρα της αγοράς.

Στον αντίποδα, η οικιακή αποθήκευση, που μέχρι πρότινος οδηγούσε την κούρσα, παρουσίασε κάμψη (πτώση 6%). Αυτό αποδίδεται κυρίως στην εξομάλυνση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μετά την κρίση του 2022 και στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων σε μεγάλες αγορές. Παρόλα αυτά, η Ευρώπη διαθέτει πλέον έναν εντυπωσιακό στόλο 4,5 εκατομμυρίων οικιακών μπαταριών, που αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή αποκεντρωμένης ευελιξίας.

Γεωγραφικοί Πρωταγωνιστές και η Θέση της Ελλάδας

Η Γερμανία και η Ιταλία παραμένουν οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες, ελέγχοντας το 60% της συνολικής χωρητικότητας. Ωστόσο, το 2024 ανέδειξε νέες δυνάμεις: η Βουλγαρία έκανε το άλμα στην τρίτη θέση της ΕΕ, χάρη σε μια επιθετική στρατηγική εγκατάστασης μεγάλων συστημάτων δικτύου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση “δημιουργικής αναμονής”. Αν και η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα στην περιοχή, με έργα που αγγίζουν τα 900 MWh να έχουν προκριθεί από διαγωνιστικές διαδικασίες, η πραγματική πρόκληση παραμένει η ταχύτητα υλοποίησης και η ομαλή ένταξή τους στο ήδη κορεσμένο δίκτυο. Η ελληνική αγορά περιμένει το 2025 για να δει τους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας να συνδέονται στο σύστημα.

Παρά την έκρηξη στην εγκατάσταση, η ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση βρίσκεται υπό πίεση. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κυψελών στον κόσμο, αλλά το κόστος παραγωγής παραμένει 50% υψηλότερο σε σύγκριση με την Κίνα. Η έκθεση υπογραμμίζει έναν κίνδυνο: αν δεν υπάρξει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα, η ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ θα εξαρτάται από εισαγόμενες τεχνολογίες, αντικαθιστώντας την παλιά εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με μια νέα εξάρτηση από κρίσιμες πρώτες ύλες.

Η Πρόκληση των 750 GWh

Η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε είναι τεράστια. Αν και ο ευρωπαϊκός στόλος μπαταριών δεκαπλασιάστηκε από το 2021 φτάνοντας τα 77,3 GWh, η έκθεση προειδοποιεί: για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι του 2030, η χωρητικότητα πρέπει να εκτοξευθεί στα 750 GWh.

Αυτό απαιτεί:

  1. Διευκόλυνση των συνδέσεων στο δίκτυο, που σήμερα αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο.

  2. Σταθερό κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις μπαταρίες να αποζημιώνονται για την αξία που προσφέρουν στο σύστημα (π.χ. αποφυγή περικοπών ΑΠΕ).

  3. Ψηφιοποίηση των δικτύων, ώστε οι εκατομμύρια μικρές μπαταρίες στα σπίτια μας να λειτουργούν ως ένα ενιαίο, εικονικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Οι μπαταρίες δεν είναι πλέον απλώς ένα «αξεσουάρ» των φωτοβολταϊκών, αλλά η καρδιά και το νευρικό σύστημα της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής. Αν η προηγούμενη δεκαετία αφορούσε την παραγωγή καθαρής ενέργειας, η τρέχουσα αφορά τη διαχείριση της αφθονίας της. Το 2025 μας βρίσκει σε ένα σταυροδρόμι: η τεχνολογία είναι έτοιμη και το κεφάλαιο είναι διαθέσιμο. Το στοίχημα τώρα είναι η πολιτική βούληση.

Για να μετατραπεί η Ευρώπη σε μια πραγματικά «Αυτόνομη Ένωση», η αποθήκευση πρέπει να πάψει να θεωρείται κόστος και να αντιμετωπιστεί ως η απόλυτη επένδυση στην ελευθερία. Το μέλλον της ενέργειας είναι πλέον η αποθήκευση και η αντίστροφη μέτρηση για τον επόμενο δεκαπλασιασμό έχει ήδη ξεκινήσει.

Πηγή: SolarPower Europe

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next