Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«EnvironmentRightNow: Τα εθνικά κοινοβούλια και το δικαίωμα σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον»

Μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, τα εθνικά Kοινοβούλια αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διαμόρφωση μιας συλλογικής απάντησης που θα διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενιές. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν από την Αθήνα οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων που παίρνουν μέρος στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής της Γεωργίας κ. Kakhaber Kuchava τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής διπλωματίας και της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και πρότεινε τη δημιουργία μόνιμης «πλατφόρμας» ενημέρωσης και συνεργασίας  μεταξύ των Επιτροπών Περιβάλλοντος των εθνικών κοινοβουλίων.

Στον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής της Φινλανδίας, κυρία Anu Vehvilainen,  υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην εκπόνηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εκπροσωπώντας το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Νέων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Σπύρος Παπαδάτος τόνισε τη σημασία της επικείμενης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Περιβάλλον στη Γλασκώβη και πρότεινε τη δημιουργία μιας δομής ενδυνάμωσης της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κυρία Αννίτα Δημητρίου, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη επιβάρυνση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου από την κλιματική αλλαγή και στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τα κράτη της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία φαινόμενα πυρκαγιών και πλημμυρών που σημειώνονται με πρωτοφανή συχνότητα.

Την ανάγκη να συνδυαστεί η ενεργειακή μετάβαση από τον λιγνίτη στην «πράσινη» ενέργεια με πολιτικές συνοχής και ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά κρατών της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Denis Zvizdic.Η Αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κυρία Laetitia Saint-Paul, επικέντρωσε την παρέμβασή της στην ανάγκη καθιέρωσης μηχανισμών «συνοριακής προσαρμογής» στις εμπορικές σχέσεις, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης των αγροτικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ελβετίας κ. Andreas Aebi υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε σύγχρονες μορφές «πράσινης» καλλιέργειας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κυρία Valentina Μatvienko, έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση «πράσινων» τεχνολογιών στην παραγωγή, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αγία Πετρούπολη, η οποία από πόλη-ρυπαντής της Βαλτικής μετατράπηκε σε μία από τις πιο καθαρές πόλεις του πλανήτη, έχοντας κατορθώσει να επεξεργάζεται το 99%  των λυμάτων της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Εσθονίας κ. Yuri Ratas χαρακτήρισε την κλιματική κρίση ως ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη Ευρώπη εκσυγχρονίζοντας τις οικονομίες μας μέσα από την «πράσινη» μετάβαση. Τέλος, η Αντιπρόεδρος του Ιταλικού Κοινοβουλίου, κυρία Maria Edera Spadoni, ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής των κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής νομοθεσίας που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενέστερων στρωμάτων των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next