Scale-Up Europe: Οι αναπτυξιακές τράπεζες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ευρωπαϊκή τεχνολογική ανάπτυξη

Πέντε αναπτυξιακοί οργανισμοί υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών.

Με την αφορμή της εκδήλωσης «Growing Together» στην Αθήνα, πέντε αναπτυξιακές τράπεζες και επενδυτικοί οργανισμοί υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την αύξηση της ικανότητας των ευρωπαϊκών ταμείων κεφαλαίων ανάπτυξης να παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 έως 5 ετών 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, προωθώντας την ανάπτυξη ευρωπαϊκών «unicorns».

Αυτή η μοναδικής φύσης συνεργασία αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας “Scale-Up Europe”, η οποία παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο Παρίσι, στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις του τελευταίου σταδίου χρειάζονται πολύ σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να στηρίξουν την ανάπτυξη και τη διεθνοποίησή τους ώστε να επιτρέψουν τη μετατροπή τους σε ηγέτες της παγκόσμιας τεχνολογίας.

Για να υποστηρίξουν την εμφάνιση ευρωπαϊκών «unicorns», η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Δανία και η Φινλανδία, μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών τους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς χρηματοδοτικών εργαλείων που επενδύουν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στο growth stage. Υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας που προβλέπει κοινή επενδυτική προσπάθεια ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 με 5 χρόνων.

Οι πέντε εταίροι είναι: η Bpifrance (Γαλλία), η KfW Capital (Γερμανία), η Tesi (Φινλανδία), η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ (Ελλάδα) και η Vækstfonden (Δανία). Αυτή η στρατηγική συνεργασία είναι ανοικτή σε νέους εταίρους μεταξύ των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών οργανισμών.

Η συμφωνία προβλέπει αποτελεσματικό επιχειρησιακό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα της επενδυτικής διαδικασίας (τακτικές ανταλλαγές σχετικά με τη ροή των προτάσεων, ανταλλαγή της δέουσας επιμέλειας, κοινή επικοινωνία στο πλαίσιο συνεπενδυτικών δραστηριοτήτων, παρακολούθηση των επενδύσεων κ.λπ.), με κάθε ίδρυμα να παραμένει αυτόνομο και ανεξάρτητο στις επενδυτικές του αποφάσεις.

Αποσκοπεί επίσης στη συμβολή στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος: ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στην επιλογή επενδύσεων, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωσίας, εκθέσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με την κατάσταση και τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής αγοράς και των τοπικών αγορών, κ.λπ.

Μέσω αυτής της συμφωνίας, οι πέντε εταίροι επιβεβαίωσαν τις φιλοδοξίες τους: την ανάπτυξη των ευρωπαίων τεχνολογικών πρωταθλητών, οι οποίοι θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση του οικονομικού και βιομηχανικού μέλλοντος της Ευρώπης, στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της και στην εξασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας της.

Comments are closed.