Volkswagen: Νέα επένδυση «μαμούθ» στην ηλεκτροκίνηση

Ο Όμιλος δημιούργησε τη νεοσύστατη εταιρεία PowerCo με σκοπό την ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Volkswagen, ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη στρατηγική της για την ηλεκτροκίνηση. Δημιούργησε τη νεοσύστατη εταιρεία PowerCo, η οποία θα έχει την ευθύνη για τις παγκόσμιες δραστηριότητες σχετικά με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο γερμανικός όμιλος, παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σόλτς, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή μπαταριών στο νέο εργοστάσιο στο Salzgitter, θα ξεκινήσει το 2025. Εκτός από την παραγωγή κυττάρων, η νέα εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για δραστηριότητες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μπαταριών. Μέχρι το 2030, η PowerCo πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ μαζί με συνεργάτες της. Στόχος είναι να έχει ετήσιες πωλήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ και να απασχολήσει έως και 20.000 άτομα μόνο στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία και την Ευρώπη. Η Volkswagen δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον της βιώσιμης, συμβατής με το κλίμα κινητικότητας. Μαζί, θέτουμε τα θεμέλια για τη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος σε σημαντικό βαθμό στο Salzgitter».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen AG, Herbert Diess, δήλωσε: «Σήμερα όχι μόνο θέτουμε θεμέλιο λίθο, αλλά σηματοδοτούμε και ένα στρατηγικό ορόσημο. Η επιχείρηση κυψελών μπαταριών είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής μας για τη ΝΕΑ AUTO που θα κάνει τη Volkswagen κορυφαίο πάροχο της βιώσιμης κινητικότητας του αύριο που βασίζεται στο λογισμικό. Η ίδρυση του δικού μας εργοστασίου κυψελών είναι ένα μεγάλο έργο από τεχνική και οικονομική άποψη. Δείχνει ότι φέρνουμε την τεχνολογία αιχμής του μέλλοντος στη Γερμανία».

Ο Όμιλος Volkswagen ομαδοποιεί τις παγκόσμιες δραστηριότητες μπαταριών του στην ευρωπαϊκή εταιρεία PowerCo. Από το Salzgitter, η εταιρεία θα διαχειρίζεται τις διεθνείς εργοστασιακές εργασίες, την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας κυττάρων, την κάθετη ολοκλήρωση της αλυσίδας και την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού στα εργοστάσια. Όσον αφορά το μέλλον, σχεδιάζονται περαιτέρω προϊόντα, όπως μεγάλα συστήματα αποθήκευσης για το ενεργειακό δίκτυο. Μετά το Salzgitter, το επόμενο εργοστάσιο κυττάρων πρόκειται να ιδρυθεί στη Βαλένθια. Επί του παρόντος προσδιορίζονται τοποθεσίες για τρία ακόμη εργοστάσια κυψελών στην Ευρώπη. Εκτός από την Ευρώπη, η PowerCo ήδη διερευνά τη δυνατότητα περαιτέρω γιγα-εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική.

Μέχρι το 2030, ο Όμιλος Volkswagen σκοπεύει να λειτουργήσει έξι εργοστάσια κυψελών συνολικού όγκου 240 GWh σε όλη την Ευρώπη μαζί με συνεργάτες. Η νέα ενοποιημένη κυψέλη αξιοποιεί τα αποτελέσματα της συνέργειας και θα μειώσει το κόστος της μπαταρίας έως και 50%. Τα πρωτότυπα που παράγονται μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει πολλά υποσχόμενες επιδόσεις όσον αφορά την εμβέλεια, τους χρόνους φόρτισης και την ασφάλεια.

Comments are closed.