ΟΠΕΚ: Προβλέψεις για βραδύτερη αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2023

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αναμένει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2023 αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με φέτος, όπως ανέφερε στη μηνιαία του έκθεση, επικαλούμενος την οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο στην αντιμετώπιση της COVID-19 στην Κίνα.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023. Η πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση παρέμεινε αμετάβλητη στα 3,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η κατανάλωση πετρελαίου έχει ανακάμψει από τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία το 2020 και αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, παρά τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξανόμενες τιμές και τον πληθωρισμό και τα αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της COVID στην Κίνα.

«Το 2023, οι προβλέψεις για υγιή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εν μέσω βελτιώσεων στις γεωπολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες βελτιώσεις στον περιορισμό της COVID-19 στην Κίνα, αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση πετρελαίου», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση του 2023 είναι περισσότερο αισιόδοξη συγκριτικά με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, καθώς και των αρχικών εκτιμήσεων αντιπροσώπων του ΟΠΕΚ που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και ότι κίνδυνοι, όπως ο πληθωρισμός, δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο ΟΠΕΚ διατηρήσει την πρόβλεψη για τη φετινή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 3,5% και προέβλεψε ανάπτυξη 3,2% το 2023.

Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την πτωτική του πορεία και κινείτο νωρίτερα κάτω από τα 103 δολάρια το βαρέλι.

Comments are closed.