Έργα 800 εκ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική θα αλλάξουν την ζωή 400.000 πολιτών!

Θα αποτελούν σύγχρονες περιβαλλοντικές υποδομές, θα περιβάλλονται από πάρκα και χώρους πρασίνου!

O Αναπ. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιος Τόσιος και η Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων Γεωργία Στεφανάκου παρέθεσαν ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του έργου Κατασκευής Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.

Από την έναρξη των έργων το 2019 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί στους Δήμους Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης και  Ραφήνας-Πικερμίου 135 χλμ. αγωγών και 4.160 εξωτερικές διακλαδώσεις ακινήτων, καθώς και 650 μ. σήραγγας για τη διέλευση αγωγών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου/Σπάτων-Αρτέμιδας. Επίσης, έχουν ήδη επαναπροκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας και για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των περιοχών Σπάτων και Αρτέμιδας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, συνολικού προϋπολογισμού €163 εκ.

Τα έργα στην Ανατολική Αττική, συνολικού προϋπολογισμού €800εκ. αποτελούν την αιχμή του δόρατος του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΔΑΠ και θα ωφελήσουν, σε βάθος 10ετίας, 400.000 πολίτες προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής: τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων, την αναβάθμιση των περιοχών και της αξίας των ακινήτων και, κυρίως, την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εξυγίανση του υπόγειου υδροφορέα. Ειδικά δε τα ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν με τεχνολογία αιχμής, στοχεύοντας στην επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού, μετά την επεξεργασία του, για αστική-περιαστική χρήση και αρδευτικούς σκοπούς, περιορίζοντας έτσι την σπατάλη του πόσιμου νερού. Παράλληλα, θα αποτελούν σύγχρονες περιβαλλοντικές υποδομές, καθώς θα περιβάλλονται από πάρκα και χώρους πρασίνου, για να αποτελούν σημείο περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των έργων, ο κ. Τόσιος ανέφερε: «Τα τελευταία 3 χρόνια, με τις εργώδεις προσπάθειες των στελεχών και εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και την πλήρη υποστήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής, έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της υλοποίησης των έργων. Προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς ώστε μέσα στο 2023 να προκηρυχθούν και οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων της Δημοτικής Ενότητας Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού και της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας του Δήμου Παιανίας, καθώς και την κατασκευή του ΚΕΛ Δήμου Μαραθώνος, συνολικού προϋπολογισμού περίπου €105εκ. Για όλους εμάς στην ΕΥΔΑΠ, οι αρχές της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας αποτελούν πυξίδα, αλλά και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου μας, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.».

Αλλάζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων

 • Στο πλαίσιο εφαρμογής επενδυτικού πλάνου για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών, επενδύονται περίπου €700 εκ. σε έργα κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και δημιουργίας Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.
 • Υλοποίηση των έργων με υψηλές προδιαγραφές και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής για επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.
 • Αξιοποίηση του ανακυκλωμένου, καθαρού νερού για δημοτική και επαγγελματική χρήση (άρδευση καλλιεργειών).
 • Υιοθέτηση νέας αντίληψης για τον πόρο του νερού καθώς είναι πολύτιμος για να χάνεται.
 • Προσανατολισμός στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Από τα Έργα Πνοής στην Ανατολική Αττική προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους και το περιβάλλον:

 • Διασφάλιση της υγείας των κατοίκων.
 • Αναβάθμιση των περιοχών και της αξίας των ακινήτων.
 • Εξοικονόμηση έως και €2.000 ετησίως ανά νοικοκυριό, λόγω της οριστικής απαλλαγής του κόστους εκκένωσης βόθρων.
 • Δωρεάν σύνδεση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το δίκτυο αποχέτευσης.
 • Οριστική απαλλαγή από την ανεξέλεγκτη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων στη θάλασσα, στο έδαφος και στο υπέδαφος.
 • Διασφάλιση ποιοτικής αποκατάστασης των υπόγειων νερών με την εξυγίανση του υπόγειου υδροφορέα.
 • Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, χερσαίου και θαλάσσιου.
 • Αναβάθμιση των ακτών της Ανατολικής Αττικής και του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου.
 • Δραστική μείωση της σπατάλης του πολύτιμου αγαθού του νερού.

Επιπλέον, από τα έργα της ΕΥΔΑΠ προκύπτουν και εθνικά οφέλη:

 • Σταδιακή απαλλαγή της χρηματικής επιβάρυνσης της χώρας με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη υποδομών αποχέτευσης ακαθάρτων στην Ανατολική Αττική.
 • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Comments are closed.