Η Ολλανδία θέλει να φτιάξει το πρώτο εμβόλιο κατά του HIV με τη στήριξη του Bill Gates

Το Amsterdam University Medical Center θέλει να αξιοποιήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ερευνητικό επίπεδο για να αναπτύξει ένα εμβολίου ικανό να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην εξουδετέρωση του ιού HIV

Πάνω από 40 εκατ. άνθρωποι διεθνώς ζουν με τον ιό του HIV, με τα 2/3 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αφρική. Το 2022 πάνω από 600.000 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της λοίμωξης από τον HIV, ενώ είχαμε 1,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV, κάτι το οποίο όμως φιλοδοξεί να αλλάξει το Amsterdam University Medical Center με τη στήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Πιο συγκεκριμένα, έχοντας εξασφαλίσει μια νέα χρηματοδότηση από το Ίδρυμα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Amsterdam UMC, Rogier Sanders, διευθύνει ένα νέο project, το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV.

Όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του HIV έχουν αποτύχει καθώς ιός μεταλλάσσεται συνεχώς δημιουργώντας αμέτρητες παραλλαγές. Ωστόσο, ο Rogier Sanders παραμένει αισιόδοξος. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα news-medical.net «υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη κάποιου εμβολίου κατά του HIV λόγω της προόδου που έχει επιτευχθεί σε ερευνητικό επίπεδο. Έχουν παρατηρηθεί θετικά αποτελέσματα στις έρευνες για την ανάπτυξη αντισωμάτων για τη γενική εξουδετέρωση του ιού. Αυτό είναι κάτι που δεν είχαν καταφέρει να κάνουν τα εμβόλια που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τώρα».

Η ομάδα του Rogier Sanders η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από ερευνητές του Stanford και του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός εμβολίου το οποίο θα στοχεύει συγκεκριμένα σπάνια ανοσοκύτταρα που είναι ικανά να παράγουν αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό. Γνωστή ως “Germline Targeting”, η συγκεκριμένη διαδικασία ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να εξουδετερώσουν τον HIV. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό στο περιοδικό Science επιβεβαίωσε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική διαδικασία.

«Φανταστείτε το ανοσοποιητικό σύστημα σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου. Συνήθως εντοπίζουμε τα καλύτερα ταλέντα και έπειτα με την κατάλληλη προπόνηση τους βοηθάμε να γίνουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και η διαδικασία “Germline Targeting” με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού», εξηγεί ο Sanders προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ίσως βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου ικανού να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην εξουδετέρωση του ιού HIV.

Η δράση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση συνεχιζόμενων κρίσεων υγείας.

Η ιδέα για τη δημιουργία του ιδρύματος γεννήθηκε το 1997 όταν ο Bill Gates και η σύζυγός του, Melinda διάβασαν ένα άρθρο σχετικά με παιδιά που πέθαιναν παγκοσμίως από ασθένειες, οι οποίες θεραπεύονταν εύκολα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι λοιπόν ανέλαβαν δράση, με το ίδρυμα να έχει δώσει περίπου 53,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση παγκόσμιων κρίσεων υγείας όπως το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση από το 2000 έως σήμερα.

Πριν λίγους μήνες το δρυμα Bill & Melinda Gates χρηματοδότησε με 23,6 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία βιοφαρμακευτικής, Micron Biomedical, με έδρα τις ΗΠΑ, για τη μαζική παραγωγή τεχνολογίας εμβολιασμού χωρίς σύριγγα.

Comments are closed.